اسیدشویی چیلر

سرویس چیلر به‌صورت دوره‌ای و مرتب بسیار اهمیت دارد؛ زیرا در کنار بهبود عملکرد می‌تواند راندمان را تا حد بسیار زیادی افزایش دهد. همچنین اگر سرویس چیلر ها به‌خوبی صورت بگیرد، انتقال سرما در کندانسور و اواپراتور نیز بهتر انجام می‌شود. روش‌های مختلفی بدین منظور وجود دارند که یکی از آن‌ها اسید شویی چیلر است.

با کمک این روش می‌توان مصرف انرژی را به شکل چشمگیری کاهش داد و در نهایت باعث کاهش استهلاک و افزایش عمر چیلرها و عدم نیاز به تعمیر چیلر شد. اسید شویی چیلر انواع مختلفی دارد و برای انجام آن باید مراحل گوناگونی را پشت سر بگذارید. در این مقاله به‌ صورت کامل انواع اسید شویی و مراحل آن را توضیح خواهیم داد؛ پس تا انتها با ما همراه باشید.

خدمات ما
اگر به خدمات مهندسی اسید شویی چیلر نیاز دارید، تماس بگیرید

رسوب چیست؟ رسوب‌ گذاری در کندانسور چیلر تراکمی

در انواع چیلرها همچون چیلر تراکمی رسوب‌ تشکیل می‌شود. در واقع رسوب‌ گذاری کارکرد چیلرها را با اختلال مواجه می‌کند که برای رفع آن به اسید شویی چیلر نیاز است. رسوب‌ها تشکیل‌ شده از انواع نمک‌ها همچون کلسیم، منیزیم و سدیم هستند. در صورتی‌ که دما و شرایط آب دستخوش تغییر شوند، این نمک‌ها نیز در چیلرهای تراکمی شروع به رسوب‌ گذاری می‌کنند و مانند یک عایق وارد عمل می‌شوند. همان‌طور که اشاره کردیم این سَد باعث خواهد شد چیلر با اختلالات مختلفی روبه‌رو شود که یکی از آن‌ها عدم انتقال حرارت است.

رسوب چیست

در چیلرهای تراکمی و جذبی شاهد تشکیل رسوب در کندانسور و برج خنک‌ کننده خواهید بود. در کل نمی‌توان از این امر جلوگیری کرد و هر چند وقت یک بار نشت رسوب را در لوله‌ها و مبدل‌ های حرارتی مشاهده خواهید کرد. برای اینکه سطح مقطع لوله‌ها کاهش پیدا نکند و همچنین احتمال خوردگی بیشتر نشود، نیاز است به‌صورت دوره‌ای نسبت به اسید شویی چیلر اقدام کنید. در صورتی‌ که به اسید شویی چیلر توجه نشود و رسوب همچنان باقی بماند، نشانه‌های زیر را مشاهده خواهید کرد:

  • افزایش سطح مبرد در اواپراتور
  • افزایش فشار دستگاه
  • کاهش کارایی چیلر

به‌ منظور اسید شویی انواع چیلر نیاز است از بهترین متخصصان امر بهره بگیرید. این متخصصان در ابتدا لوله‌های جذب‌ کننده (ابزوربر) و کندانسور را مورد بازدید قرار می‌دهند و در نهایت نسبت به انجام اسید شویی چیلر اقدام می‌کنند. بدین منظور می‌توانید از شرکت مهندسی توانار که متخصص چیلر تراکمی میباشد کمک بگیرید.

نوع اسید مورد استفاده در اسید شویی چیلر

به‌منظور اسید شویی چیلر می‌توان از انواع اسیدها کمک گرفت؛ اما رایج‌ ترین آن‌ها شامل اسید هیدروکلریک و اسید سولفامیک می‌شوند. این اسیدها در غلظت‌های متفاوتی وجود دارند؛ اما بهترین گزینه برای استفاده غلظت 30 تا 33 درصد است. همان‌ طور که واضح است اسید یک ماده خورنده به شمار می‌رود؛ به همین علت استفاده تنها از آن‌ها برای اسید شویی لوله‌های مسی پیشنهاد نمی‌شود؛ زیرا منجر به افزایش خوردگی خواهد شد. برای جلوگیری از این امر باید اسید را به همراه ماده ضد خورنده مورد استفاده قرار داد. با این کار از ایجاد واکنش شیمیایی جلوگیری به عمل خواهید آورد.

همچنین اگر اسیدها به‌تنهایی به کار روند، رنگ لوله‌ها را دستخوش تغییر خواهند کرد. البته با توجه‌ به نوع رسوب، اسیدی که استفاده می‌شود نیز متفاوت خواهد بود. به‌ عنوان‌ مثال اگر نوع رسوب سیلیس دار باشد، پودر شدن آن‌ها به‌راحتی رسوبات کلسیمی و منیزیمی نیست؛ به همین علت استفاده از اسید هیدروکلریک و اسید سولفامیک دیگر کار آمد نخواهد بود. در این شرایط باید از اسید هیدروفلوریک بهره برد. لازم به ذکر است تهیه اسید با کیفیت برای اسید شویی چیلر بسیار اهمیت دارد.

نوع اسید در اسید شویی چیلر

نشانه‌های نیاز چیلر به اسید شویی

یکی از سؤالاتی که همواره مطرح می‌شود این است چه زمانی متوجه خواهیم شد چیلر نیاز به اسید شویی دارد؟ برای رسیدن به پاسخ این سؤال در ابتدا باید به نوع چیلر خود توجه کنید. چیلرها در دو نوع تراکمی و جذبی موجود هستند؛ از این‌ رو نشانه‌ های هرکدام نیز می‌تواند متفاوت باشد. اگر چیلر تراکمی باشد، علائم زیر به شما نشان خواهند داد که باید نسبت به اسید شویی اقدام کنید:

  • فشار و دمای دهش افزایش پیدا می‌کنند.
  • در شیشه شاهد تشکیل حباب خواهید بود.
  • روغن موجود در چیلر تغییر شکل می‌دهد.
  • آمپر کمپرسور دستگاه مقدار بالایی را نشان می‌دهد.

حالا اگر چیلر جذبی باشد، علائم و نشانه‌ ها نیز متفاوت خواهند بود. با شناسایی این علائم می‌توانید در راستای اسید شویی چیلر گام بردارید. این علائم شامل گزینه‌ های زیر هستند:

  • دمای سینی آبریز با افزایش روبه‌رو می‌شود.
  • هزینه گاز مصرفی در موتورخانه‌ها به شکل چشمگیری بیشتر می‌شود.
  • همچنین اختلاف دمای ورودی و خروجی نیز بالا می‌رود.
نشانه های نیاز به اسید شویی چیلر

انواع اسید شویی چیلر

اسید شویی انواع چیلر با روش‌های مختلفی انجام می‌شوند و هر کدام از آن‌ها می‌توانند اهداف و روش خود را داشته باشند. برای انتخاب روش مناسب باید به مدل دستگاه خود نگاه بیندازید که شامل موارد زیر هستند:

  • اسید شویی مکانیکی

اگر به دنبال یک روش کم‌ هزینه هستید، روش میله و فرچه می‌تواند انتخاب بسیار ایده‌آلی باشد. میله‌ای که در این روش مورد استفاده قرار می‌گیرد، بلند است. همچنین اطراف آن با کمک فرچه‌های سیمی پوشانده شده است. اگر به دنبال شستن لوله‌های حرارتی و کندانسور هستید، می‌توانید از اسید شویی چیلر به روش میله و فرچه بهره ببرید. با این میله‌ها حذف رسوبات بسیار آسان خواهد بود. لازم به ذکر است این کار به‌ صورت فیزیکی انجام می‌گیرد.

  • اسید شویی به روش تمیزکننده لوله‌ای چرخان

بدون شک یکی از مؤثرترین روش‌ها به‌منظور اسید شویی چیلر، روش تمیزکننده لوله‌ای چرخان است. فشار آبی که در این روش وجود دارد بسیار بالا است. آب پر فشار به درون لوله پرتاب می‌شود. همین فشار بالا و چرخشی که درون لوله‌ها انجام می‌شود منجر به جداسازی رسوبات خواهد شد. معمولاً نوک این لوله‌های چرخان از جنس پلاستیک است و می‌تواند دوام خوبی از خود به نمایش بگذارد.

  • اسید شویی به روش تفنگ تمیز کننده لوله

آخرین روش نیز تفنگ تمیز کننده است. در این روش همان‌ طور که از نامش مشخص بوده، برای پرتاب آب و هوای فشرده داخل لوله از یک تفنگ کمک گرفته می‌شود. با این فشار بالا رسوباتی که داخل لوله وجود دارند، به‌خوبی پاک می‌شوند. در حال حاضر محبوبیت این روش‌ها به دلیل اثر گذاری خاصی که دارد، بالا است.

انواع اسید شویی چیلر

مراحل اسید شویی چیلر

برای اسید شویی چیلر مراحل مختلفی وجود دارند که متخصص مربوطه باید آن‌ها را با دقت بالایی پشت سر بگذارد. هرکدام از این مراحل اهمیت بالایی دارند و با نکات مهمی همراه هستند. در ادامه به بررسی این مراحل خواهیم پرداخت؛ پس همراه ما باشید.

  • انتخاب اسید مناسب برای از بین بردن رسوبات

در ابتدا با توجه‌ به نوع رسوبی که وجود دارد، باید از اسید مناسب بهره ببرید. همان‌ طور که اشاره کردیم اسیدهای مختلفی بدین منظور استفاده می‌شوند که هر کدام برای رسوبات گوناگونی مناسب هستند. به‌ منظور از بین بردن اکسید آهن، رسوب کلسیم، رسوب کربنات، فسفات، سیلیکات و سولفات باید از هیدرو کلریک‌ اسید با غلظت 3 تا 9 درصد استفاده کنید. در بخش بالا به‌ صورت کامل درباره انتخاب اسید صحبت کرده‌ایم و از تکرار مجدد آن پرهیز می‌کنیم.

  • باز کردن ابتدا و انتهای کندانسور و بررسی درون آن

در این مرحله باید نسبت به باز کردن ابتدا و انتهای کندانسور اقدام کنید و سپس به‌خوبی درون آن را مورد بررسی قرار دهید. اگر مسیر با کمک رسوب بسته شده بود، باید در راستای اسید شویی قدم بردارید. برای از بین بردن رسوب‌هایی که درون کندانسور وجود دارند، می‌توانید از یک میله نوک‌ تیز استفاده کنید. این میله معمولاً از جنس برنج است. بعد از اینکه رسوبات خارج شدند، نوبت به اسید شویی چیلر می‌ رسد. البته فراموش نکنید بعد از خارج کردن رسوبات، دوباره ابتدا و انتهای کندانسور را ببندید.

  • آماده کردن قسمت‌های مختلف برای اسید شویی

برای اینکه اسید شویی را شروع کنید، در ابتدا باید شیرهای ورودی و خروجی چیلر را به‌ صورت کامل ببندید. همچنین شیرها باید آب‌ بندی شده باشند. برای اینکه از انتقال اسید جلوگیری به عمل بیاورید، حتماً آبی که درون مدار به چشم می‌خورد را کامل خارج کنید. سپس دستگاه را ایزوله کنید تا از وارد شدن آسیب‌های جدی به آن خودداری شود.

مراحل اسید شویی چیلر

  • شیلنگ اسید شویی را متصل کنید

برای انجام اسید شویی به یک شیلنگ نیاز دارید. این شیلنگ به دو بخش ورودی و خروجی کندانسور متصل می‌شود. برای اتصال شیلنگ‌ ها نیز به تفلون نیاز است و دلیل آن به خورندگی اسید برمی‌گردد. همچنین شیلنگی که برای اسید شویی چیلر مورد استفاده قرار می‌گیرد، باید به مخزن اسید نیز متصل شود تا با کمک پمپ استارت اصلی این فرایند زده شود.

  • عملیات اصلی را شروع کنید

بعد از اینکه شیلنگ‌ها را به بخش‌های مورد نظر متصل کردید، عملیات اصلی شروع خواهد شد. زمانی که شیلنگ به مخزن اسید، ورودی و خروجی کندانسور وصل می‌شود یک مدار به وجود می‌آید. وقتی اسید در این مدار به گردش در می‌آید، اسید شویی به‌ صورت کامل انجام خواهد گرفت. نکته مهمی که در این راستا وجود دارد، تنظیم و کنترل PH است.

  • مراحل انتهایی را طی کنید

با توجه‌ به میزان رسوباتی که درون چیلر وجود دارد، باید یک زمان مشخصی را تعیین کنید. مدت‌ زمان باید به حدی باشد که اسید بتواند تمام رسوبات موجود را در خود حل کند. بعد از اینکه رسوبات حل شدند، مراحل اصلی اسید شویی به اتمام خواهند رسید. پس از حل رسوبات، پمپ اصلی را باید خاموش کنید. سپس تمامی اتصالات موجود را نیز باید جدا کنید. لازم به ذکر است زمانی که رسوبات در حال خارج شدن هستند، باید آب بیشتری را برای مدار تأمین کنید تا این کار با کیفیت و روند بهتری انجام شود.

بعد از اینکه آب مورد نیاز مدار را تأمین کردید، می‌توانید برای سیرکولاسیون 30 تا 45 دقیقه را اختصاص دهید. پس از این عملیات نیز می‌توانید مجدد چیلر را به مدار اصلی خود برگردانید و با وصل کردن شیرها، به اسید شویی چیلر پایان دهید. به‌ عنوان نکته نهایی باید بگوییم این فرایند به تخصص و دقت زیادی نیاز دارد؛ به همین علت پیشنهاد می‌کنیم از بهترین متخصصان بهره بگیرید. شرکت توانار می‌تواند در این زمینه به کمک شما بیاید.

سرویس مربوط به برج خنک کننده چیلر

برج خنک‌ کننده یکی از مهم‌ ترین و کاربردی‌ ترین اجزای سیستم‌ های تهویه مطبوع در جهان بوده و به همین دلیل، سرویس برج خنک کننده از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است که بخشی از خدمات سرویس چیلر به شمار می رود. این دستگاه که با نام کولینگ تاور (cooling tower) نیز شناخته می‌ شود، ابعاد و اندازه‌ های گوناگونی دارد، ولی همگی آن‌‎ها یک وظیفه را دنبال می‌ کنند ...

رعایت موارد ایمنی در زمان اسید شویی

برای اینکه از اتفاقات غیر قابل‌ جبران هنگام اسید شویی چیلر جلوگیری کنید، باید موارد احتیاط را رعایت کنید و نکات مختلفی را مورد توجه قرار دهید. متخصصانی که وظیفه اسید شویی را برعهده دارند، قبل از شروع عملیات باید با این نکات آشنایی داشته باشند و در راستای رعایت آن‌ها گام بردارند. در ابتدا باید از ماسک و دستکش مخصوص استفاده کنید تا اسید و بخارات مربوط به آن باعث آسیب زدن به دست‌ها و سیستم تنفسی شما نشوند.

از آنجایی‌ که آب و اسید با یکدیگر واکنش می‌دهند بسیار مهم است کدام ماده را در ابتدا به ماده دیگر اضافه می‌کنید. برای اسید شویی بدون خطر باید اسید را به آب اضافه کنید؛ در غیر این صورت شاهد واکنش شدیدی خواهید بود. نکته بعدی که باید به آن اشاره کنیم مربوط به محکم بودن اتصالات است. زمانی که اسید و رسوب با یکدیگر وارد واکنش می‌شوند، در کنار تشکیل حباب لرزش شدیدی نیز ایجاد خواهد شد؛ به همین علت ضروری است اتصالات هنگام ایجاد مدار مناسب برای اسید شویی چیلر کاملاً محکم باشند.

رعایت موارد ایمنی اسید شویی چیلر

خطرات اسید شویی اشتباه

آیا تا به‌ حال به این موضوع فکر کرده‌ اید اسید شویی اشتباه چه خطراتی ممکن است داشته باشد؟ اگر به نکات ایمنی توجه نشود، در کنار آسیب به سلامتی انسان‌ها به محیط‌ زیست نیز ضرر وارد خواهد شد. هنگام اسید شویی، اسیدی که مورد استفاده قرار می‌گیرد را نباید درون سیستم فاضلاب وارد کنید. اسید خاصیت خورندگی بالایی دارد و عدم توجه به این موضوع می‌تواند روی سیستم لوله‌ کشی تأثیر بسیار منفی بگذارد. قبل از اینکه مواد اسیدی وارد سیستم شوند، باید با کمک مواد قلیایی به حالت خنثی برسند.

اسید شویی چیلر حتماً باید توسط افراد متخصص انجام شود تا هیچ خطری باعث تهدید سیستم نشود. زمانی که اسید شویی چیلر اشتباه انجام ‌شود، احتمال سوراخ شدن تیوب‌ها یا لوله‌های مسی وجود دارد. این مشکل را بیشتر می‌توانید در چیلرهای جذبی مشاهده کنید. همچنین متخصصانی که برای اسید شویی چیلر تراکمی و جذبی انتخاب شده‌اند باید به مثبت شدن فشار داخل دستگاه نیز توجه داشته باشند. اگر فشار مثبت در جریان نباشد، در آن صورت اسید و محلول لیتیوم بروماید با یکدیگر مخلوط خواهند شد. نتیجه این امر وارد شدن خسارات بسیار سنگین به سیستم و تأسیسات است.

خطرات اسید شویی اشتباه

متخصصانی که عملیات فرچه‌ زنی لوله‌ها را انجام می‌دهند، باید بسیار حواسشان را جمع کنند تا باعث خراشیدگی لوله‌های مسی نشوند. زمانی که روی سطح لوله خراشیدگی به وجود می‌آید، رسوبات نیز سریع‌ تر جمع می‌شوند و نتیجه این امر نیاز سریع‌ تر به اسید شویی خواهد بود. در کل هنگام اسید شویی انواع چیلرها باید تمام جوانب را رعایت کنید تا باعث استهلاک لوله‌ها و وارد کردن آسیب به محیط‌ زیست نشوید. در اینجا است که ضرورت استفاده از بهترین متخصصان نمایان می‌شود. مجموعه توانار با بهره‌مندی از بهترین متخصصان اسید شویی می‌تواند به کمک شما بیاید.

جلوگیری از رسوب‌گذاری مجدد در چیلر

برای اینکه از رسوب‌ گذاری مجدد در انواع چیلرها جلوگیری کنید، می‌توانید روش‌های مختلفی را در پیش بگیرید. هر موتورخانه‌ای باید دارای سختی‌ گیر باشد. اگر موتورخانه سختی‌ گیر نداشته باشد، در آن صورت تشکیل رسوب یک امر کاملاً طبیعی خواهد بود و باید پیمانکاران و کارفرمایان سالانه در جهت اسید شویی اقدام کنند. اگر در موتورخانه از رسوب‌ گیر یا سختی‌ گیر استفاده شود، در آن صورت نیازی نیست سالانه برای اسید شویی چیلر اقدام کنید. با این کار هم در هزینه‌ها و هم در زمان نهایت صرفه‌ جویی را به عمل خواهید آورد.

اگر می‌خواهید بدون نیاز به اسید شویی سال‌ها از تأسیسات چیلر و موتورخانه خود استفاده کنید، باید به نکات مختلفی توجه خود را معطوف کنید. در ابتدا باید مطمئن شوید سخت‌ گیری که برای دستگاه نصب کرده‌اید درست کار می‌کند یا خیر. همچنین احیا و تست دستگاه باید در دوره‌های کوتاه‌ مدت و مناسب باشد. اگر به این نکات ارزنده توجه داشته باشید، شاید هر دو یا سه سال یک بار نیاز باشد نسبت به اسید شویی اقدام کنید. اگر به دنبال یک تیم قوی و متخصص برای اسید شویی انواع چیلرهای خود هستید، می‌توانید با شرکت توانار در ارتباط باشید. این مجموعه با بهره‌مندی از بهترین متخصصان می‌تواند به کمک شما بیاید.

جلوگیری از رسوب مجدد

قیمت اسید شویی چیلر

یکی از نکات مهمی که باید به بررسی آن بپردازیم، قیمت اسید شویی چیلر است. پارامترهای مختلفی به چشم می‌خورند که می‌توانند به‌ صورت مستقیم یا غیر مستقیم روی هزینه‌ های نهایی اسید شویی تأثیر خود را بگذارند. از جمله این پارامترها می‌توانیم به میزان کار انجام‌ شده، مقدار مواد اولیه مصرفی، نوع اسید مصرفی، نوع چیلر، میزان رسوبات موجود چیلر و همچنین عمر چیلر اشاره کنیم. هزینه اسید شویی چیلر قدیمی به دلیل زمان‌ بر بودن، بیشتر است. اگر درباره این هزینه‌ها سؤالات بیشتری ذهن شما را درگیر کرده‌اند، می‌توانید با کارشناسان توانار در ارتباط باشید.

قیمت اسید شویی چیلر

سخن آخر

اسید شویی یکی از مهم‌ترین فرایندهایی به شمار می‌رود که باعث از بین رفتن رسوب‌ها خواهد شد. چیلرها برای اینکه بتوانند بهترین عملکرد را خود نشان دهند، نیاز به اسید شویی دارند. برای این امر باید مراحل مختلفی پشت سر گذاشته شوند که هر کدام اهمیت بالایی دارند. از آنجایی‌ که اسید شویی انواع چیلر یک عملیات سخت و حساس بوده، نیاز است در کنار استفاده از بهترین متخصصان نکات مختلفی نیز رعایت شوند.

با رعایت این نکات می‌توانید از خطرات احتمالی تا حد بسیاری زیادی بکاهید. قبل از اینکه نسبت به اسید شویی چیلر تراکمی و جذبی گام بردارید، باید درباره هزینه‌ها نیز اطلاعات لازم را کسب کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره اسید شویی می‌توانید با کارشناسان مجموعه توانار در ارتباط باشید.

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دوازده + 19 =