صفر تا 100

موتورخانه و شوفاژخانه

بررسی دلایل خرابی و عیب یابی، خدمات در تهران و سراسر ایران، اعزام سریع تعمیرکار تاسیسات، تعمیرات با بهترین متریال ...

سرویس سالیانه تاسیسات موتورخانه، چک لیست نگهداری موتورخانه، عقد قرارداد، ضمانت خدمات ...

نصب صفر تا 100 موتورخانه یا شوفاژخانه، راه اندازی اولیه موتورخانه، راه اندازی اول فصل موتورخانه ...

امروزه از موتورخانه به عنوان یکی از مهم‌ترین بخش‌های موجود در ساختمان‌های گوناگونی یاد می‌شود. به طور کلی می‌توان بیان کرد که کنترل دمای منازل، ادارات، فروشگاه‌ و … در دنیای امروزی به چنین تأسیسات خاصی وابسته است. ضرورت استفاده از شوفاژخانه را می‌توان به سادگی در محیط‌های گوناگون مشاهده کرد. سرویس و نگهداری شوفاژخانه‌ها به شکل صحیح یکی از اصلی‌ترین مواردی است که پس از نصب قطعات مختلف شوفاژخانه باید به آن دقت کرد.  با نگهداری صحیح از شوفاژخانه و اجزای آن می‌توان برای مدت‌های طولانی بدون مشکل خاصی از این سیستم استفاده کرد.

امروزه در شوفاژخانه‌ها از تأسیسات متنوعی استفاده می‌شود که هر کدام دارای اهمیت منحصر به فرد خود هستند. از این رو، لازم است که نسبت به موارد مرتبط با شوفاژخانه و قسمت‌های مختلف آن آگاه شوید. در ادامه این مقاله با ما همراه باشید تا به بررسی صفر تا صد موتورخانه بپردازیم و شما را به طور کامل با آن آشنا کنیم.

شوفاژخانه چیست

تأسیسات موتورخانه چیست؟

یکی از مهم‌ترین مواردی که در همین ابتدای امر باید در مورد آن صحبت کنیم، شناخت ماهیت کلی موتورخانه یا شوفاژخانه و پاسخ به این پرسش است که موتورخانه چیست. تعاریف مختلفی برای شوفاژخانه بیان شده‌‌اند که هر کدام به بعد خاصی از این سیستم اشاره کرده‌اند. به طور کلی، شوفاژخانه را می‌توان محیط خاصی دانست که در آن تأسیسات مختلف مربوط به کنترل دمای ساختمان قرار می‌گیرند.

این تأسیسات می‌توانند شامل موارد گوناگونی از جمله تأسیسات سرمایشی و تأسیسات گرمایشی باشند. تنها با تخصیص یک فضای خاص به بخش شوفاژخانه می‌توان موارد مذکور را بدون هیچ مشکل خاصی در کنار هم قرار داد و از مزایای هر کدام استفاده کرد. شوفاژخانه‌ها می‌توانند ابعاد مختلفی اعم از ابعاد بسیار کوچک تا ابعاد بسیار عظیم و غول آسا داشته باشند. این در حالی است که کاربرد کلی این سیستم‌ها یکسان است.

تأسیسات موتورخانه به شکل دائمی در این محیط‌ها نصب می‌شوند. اگرچه می‌توان این تأسیسات را در بازه‌های زمانی مختلف تعویض کرد، اما تأسیسات اصلی معمولاً برای سال‌های بسیار طولانی همواره مورد استفاده قرار می‌گیرند. کلیه امور مربوط به تعمیر تأسیسات سرمایشی، گرمایشی و ... نیز در همین بخش از ساختمان صورت می‌گیرند.

امروزه از گاز به عنوان سوخت اصلی در شوفاژخانه‌های مختلف استفاده می‌شود. استفاده از این سیستم از نظر تعداد واحد‌های ساختمان محدودیت خاصی ندارد و مي‌توان از شوفاژخانه‌ها در محیط‌های گوناگون استفاده کرد. موتورخانه مانند هر تأسیسات خاص دیگری دارای مزایا و معایب خاص خود است و شناخت این مزایا و معایب برای همه افراد ضروری به نظر می‌رسد. 

محل قرارگیری موتورخانه باید دارای ویژگی‌های مختلفی باشد تا بتوان از آن به عنوان یک گزینه مناسب یاد کرد. به عنوان مثال، یک ویژگی مهم برای شوفاژخانه‌ها، امکان تهویه هوا به شکل مناسب است. تهویه باید به صورتی انجام شود که هوادهی به بخش‌های مختلف شوفاژخانه امکان‌پذیر باشد.

شوفاژخانه باید از نظر دسترسی نیز در محل صحیحی قرار گرفته باشد. عدم توجه به چنین نکته مهمی در زمان تعیین محل شوفاژخانه می‌تواند موجب مشکلات بسیار زیادی در زمینه تعمیر و نگهداری قطعات مربوط به سیستم‌های گرمایشی و سرمایشی شود. از این رو، عموماً بهترین مکان جهت نصب موتور خانه‌ها زیرزمین محل مورد نظر به شمار می‌آيد.

مهم‌ترین مزیت موتورخانه ایجاد یک محیط مناسب برای قرارگیری کلیه تأسیسات گرمایشی و سرمایشی مورد نیاز ساختمان است. برخی دیگر از متداول‌ترین مزایای شوفاژخانه‌ها عبارت‌اند از:

  • فراهم‌سازی شرایط لازم برای کنترل کلیه تجهیزات مربوط به گرمایش و سرمایش در یک محیط مشخص
  • برطرف کردن نیاز خانوار به دستگاه‌هایی همچون بخاری یا آب‌گرم‌کن
  • صرفه‌جویی در مصرف انرژي نسبت به سایر روش‌های گرمایش و سرمایش

در کنار این مزایا معایبی نیز برای شوفاژخانه‌ها برشمرده‌اند که شامل موارد زیر هستند:

  • نیاز به مراقبت مداوم: این بخش از ساختمان باید به شکل مداوم مورد بررسی قرار بگیرد تا بتوان از خطرات احتمالی ناشی از عدم نگهداری صحیح جلوگیری کرد.
  • اشغال فضا: حتی شوفاژخانه‌های مخصوص واحدهای مسکونی کوچک نیز فضایی نسبتاً زیادی را به خود اختصاص می‌دهند.
قطعات داخل موتورخانه

تجهیزات اصلی موتورخانه

تجهیزات اصلی که در داخل موتورخانه قرار می گیرند، شامل موارد زیر هستند :

موتورخانه یک ساختمان مسکونی دارای بخش‌های گوناگونی است که هر یک از آن‌ها دارای کارکرد خاص خود هستند. این بخش از ساختمان را مانند یک سیستم پیچیده تصور کنید که تنها در صورت قرارگیری به شکل صحیح کاربرد اصلی خود را به نمایش می‌گذارد. شناخت این قطعات و ساختار کلی هر یک از بخش‌های موجود در شوفاژخانه از اهمیت بالایی برخوردار است. از این رو، در بخش‌های بعدی قصد داریم این قطعات را به شما معرفی کنیم.

دیگ یا بویلر موتورخانه

اولین بخش مهم موتور خانه که باید در مورد آن صحبت کنیم، دیگ یا بویلر است. همان ‌طور که از نام این قطعه می‌توان حدس زد، هدف اصلی از به‌کارگیری آن گرم کردن آب محسوب می‌شود. آب مورد استفاده در شوفاژخانه دقیقاً در همین قسمت جمع می‌شود و سپس با استفاده از مشعل حرارت می‌بیند. حرارت به مرور زمان منجر به گرم شدن کلی آب موجود در دیگ یا بویلر می‌شود.

نکته اصلی در مورد دیگ یا بویلر مورد استفاده در شوفاژخانه‌ها، ظرفیت آن‌ها است. ظرفیت دیگ رابطه مستقیمی با ابعاد کلی ساختمان و همچنین توان مورد انتظار ساکنین دارد. به عنوان مثال، در ساختمان‌های بلند مرتبه معمولاً از چندین بویلر بسیار بزرگ استفاده می‌شود که توسط یک زنجیره به هم پیوسته با هم ارتباط دارند. بویلرهای یک موتورخانه با استفاده از فلزات مختلفی همچون استیل ضد زنگ و ورق گالوانیزه تولید می‌شوند تا بتوانند مقاومت بسیار بالایی را از خود نشان دهند و حتی با گذشت زمان نیز از نظر کارکرد دچار مشکل خاصی نشوند.

آبی که در کلیه شوفاژها قرار دارد، به کمک دیگ یا بویلر حرارت دیده است. با توجه به این مورد می‌توان به اهمیت کلی بویلر در زمینه گرم کردن محیط‌های گوناگون در فصول سرد پی برد. در دیگ بخار می‌توان پره‌های گوناگونی را مشاهده کرد که با کمک یک بخش خاص با نام پره جمع کن در کنار یکدیگر قرار می‌گیرند. هرچه ابعاد دیگ شوفاژخانه بزرگ‌تر باشد، تعداد پره‌ها نیز افزایش پیدا می‌کند. از خدمات توانار نیز می توان به تعمیر دیگ موتورخانه اشاره کرد. 

منبع کویل دار موتورخانه

تجهیزات موتورخانه دارای عملکردهای گوناگونی هستند. یکی دیگر از این تجهیزات بسیار مهم، منبع کویل دار نام دارد. آبی که توسط دیگ یا بویلر به طور کامل حرارت می‌بیند و گرم می‌شود، به این منبع انتقال پیدا می‌کند. منبع کویل‌دار را می‌توان بخشی دانست که آب گرم پس از قرار گرفتن در آن به لوله‌های مسی انتقال می‌یابد. برای دریافت خدمات تعمیر منبع موتورخانه کلیک کنید. 

لوله‌های مسی به شکلی خاص در اطراف منبع جای می‌گیرند. در انتخاب منبع کویل دار باید نهایت دقت صورت بگیرد؛ زیرا این منبع نقش مهمی را در انتقال آب گرم به درون هر یک از واحد‌های ساختمانی ایفا می‌کند. در واقع باید بیان کرد که آب موجود در این منبع موتورخانه به شکل ویژه‌ای برای شستشو توسط ساکنین مورد استفاده قرار می‌گیرد. جنس این منبع معمولاً از ورق گالوانیزه است تا بتوان از بابت عمر مفید آن اطمینان خاطر کاملی به دست آورد.

منبع دوجداره موتورخانه

منبع دوجداره یکی دیگر از تاسیسات موتورخانه محسوب می‌شود که دارای کارکردهای مختص به خود است. ساختار این منبع به دلیل وجود دو استوانه تو در تو به عنوان یک ساختار دوجداره شناخته می‌شود. در این قطعه، آب مربوط به دیگ یا بویلر به بخش استوانه‌ای بیرونی انتقال پیدا می‌کند. پس از این امر، حرارت آب استوانه‌ای بیرونی موجب گرم شدن آب موجود در استوانه درونی می‌شود.

می‌توان منبع مذکور را به عنوان یک مبدل حرارتی دو لوله‌ای نیز در نظر گرفت. این منبع‌ها در اندازه‌ها و ظرفیت‌های گوناگونی قابل خریداری هستند و به سادگی می‌توانند نیازهای افراد را برای انتقال آب گرم برطرف کنند. از جمله پرکاربردترین منبع‌های دوجداره می‌توان به منبع‌ها سیصد لیتری و منبع‌های هزار لیتری اشاره کرد. این منبع‌ها نیز همانند منبع کویل‌دار با استفاده از ورق گالوانیزه تولید می‌شوند.

پمپ موتورخانه

موتورخانه تاسیسات مختلفی دارد که همه به طور هماهنگ با یکدیگر به فعالیت خود ادامه می‌دهند. پمپ در کنار دیگ یا بویلر بخشی اساسی در موتورخانه محسوب می‌شود که وظیفه دارد تا آب را به بهترین شکل ممکن به بخش‌های گوناگون انتقال دهد و با نیروی الکتریسیته کار می‌‌کنند. پمپ‌های مخصوص شوفاژخانه هم در زمینه انتقال آب گرم و هم در رابطه با انتقال آب سرد اهمیت فراوانی دارند و باید به نقش آن‌ها توجه شود.

این امر که باید تعداد پمپ‌‌ها چقدر باشد و توان هر کدام از پمپ‌های مورد نظر به چه میزان تنظیم شود، امری است که در همان مراحل اولیه طراحی شوفاژخانه مورد بحث قرار می‌‌گیرد. انتخاب پمپ‌های نامناسب می‌تواند منجر به ایجاد مشکلات بسیار زیادی برای دیگ یا بویلر و همچنین سایر قطعات شوفاژخانه شود. به همین دلیل، عموماً در زمان انتخاب پمپ باید به سراغ تهیه برترین محصولات موجود در بازار رفت.

تنظیم فشار پمپ نیز امر مهمی شناخته می‌شود. چنانچه فشار کمتر از حد مورد نظر باشد، روند سرمایش یا گرمایش محیط به خوبی انجام نمی‌شود. از سوی دیگر، فشار بیش از حد منجر به ترک خوردن لوله‌ها و از بین رفتن کلیه عایق‌ها خواهد شد. برای تنظیم فشار پمپ یا تعمیر پمپ موتورخانه با تیم توانار تماس بگیرید. 

مشعل موتورخانه

برای گرم کردن دیگ موتورخانه ساختمان به ابزار خاصی با نام مشعل نیاز داریم. مشعل این امکان را به ما می‌دهد تا با استفاده از سوخت نسبت به گرم کردن بویلر اقدام کنیم و بتوانیم در مدت کوتاهی آ‌ب موجود در آن را به حرارت دلخواه خود برسانیم.

مشعل‌های امروزی موتورخانه‌ها را می‌توان یک نوع مشعل اتوماتیک دانست. در این مشعل‌ها، پس از این که حرارت مربوط به دیگ یا بویلر به حد مورد نظر رسید، مشعل به شکل خودکار خاموش می‌شود. این امر از اتلاف سوخت و به هم خوردن میزان تعادل حرارتی جلوگیری می‌کند که خود یک مزیت بی‌نظیر به شمار می‌آید.

این امر در زمان کاهش میزان دما نیز صادق است. در واقع، اگر میزان دمای آب موجود در بویلر از حد خاصی کمتر شود، مشعل به شکل خودکار آغاز به کار می‌کند و حرارت مورد نیاز را در اختیار دیگ قرار می‌دهد. تعداد مشعل‌های موجود در شوفاژخانه معمولاً با تعداد دیگ‌ها رابطه مستقیمی دارند.

خراب شدن مشعل می‌تواند کل روند گرم کردن دیگ و در نتیجه، عملکرد گرمایشی شوفاژخانه را متوقف کند. مشعل‌ها عموماً به سادگی خراب نمی‌شوند و نیازی نیست که در این زمینه نگرانی خاصی داشته باشید، البته در هر صورت نباید مواردی همچون بازدید‌های دوره‌ای، سرویس و رسیدگی و تعمیر مشعل موتورخانه را فراموش کنید.

چیلر تراکمی

موتورخانه خانگی شامل بخش‌های خاصی است که تنها در زمینه سرمایش محیط کاربرد دارند. یکی از این موارد را می‌توان چیلر تراکمی دانست. چیلرها به طور ویژه در حوزه سرمایش مورد استفاده قرار می‌گیرند. این محصولات با کم کردن میزان دمای آب و انتقال آن به کمک برخی پمپ‌های ویژه منجر به خنک‌سازی محیط کلی ساختمان می‌‌شوند.

چیلرها به طور مستقیم به فن کویل‌های موجود در ساختمان متصل هستند. ذکر این نکته ضروری است که همه موتورخانه‌ها دارای چیلر نیستند. در واقع، وقتی صحبت از چنین تأسیسات خاصی می‌شود، نباید تصور کرد که همه کاربران از آن‌ها استفاده می‎کنند. به عنوان مثال، در برخی از مناطق آب و هوایی، دمای هوا در فصول گرم سال چندان بالا نمی‌روند و به همین دلیل، نیازی به استفاده از چیلرهای تراکمی وجود ندارد. تعمیر چیلر نیز یکی از اصلی ترین خدمات شرکت توانار به شمار می رود. 

لوله‌های انتقال دهنده موتورخانه

موتورخانه شوفاژ های موجود در منازل ما را فعال می‌کند، اما این فعال‌سازی نیازمند لوله کشی موتورخانه و برخی لوله خاص است که به آن‌ها لوله‌های انتقال‌دهنده نیز گفته می‌شود. این لوله‌ها دو کاربرد اساسی دارند. اولین کاربرد آن‌ها مربوط به انتقال آب گرم از بویلر به درون شوفاژها است. کاربرد دوم آن‌ها نیز انتقال آبی است که دمای آن به وسیله چیلرها کاهش می‌یابد. لوله‌های انتقال‌دهنده می‌توانند از جنس‌های مختلفی ساخته شوند و محدودیت ویژه‌ای را نمی‌‌توان در این زمین برای آن‌ها متصور شد. به عنوان مثال، لوله‌های فولادی سیاه در سال‌های اخیر به وفور مورد استفاده قرار می‌گیرند، اما لوله‌های مسی نیز همچنان محبوبیت خود را حفظ کرده‌اند.

کلکتور موتورخانه

موتورخانه ساختمان مسکونی شامل بخشی به نام کلکتور است. کلکتور یک نوع لوله استوانه‌ای به شمار می‌آید که به کمک آن می‌توان مایعات گوناگون را به بخش‌های مختلف شوفاژخانه انتقال داد. بدون وجود کلکتور نمی‌توان مایعات مختلف را به شکل مناسب در بخش‌های مختلف شوفاژخانه تقسیم‌بندی کرد. این قطعه از جمله ابزارهایی به شمار می‌آید که می‌توان آن را با فلزات گوناگونی تولید کرد. امروزه ساخت کلکتور موتورخانه عموماً با استفاده از آهن, برنج یا ورق‌های گالوانیزه است.

سختی گیر آب موتورخانه

موتور خانه ساختمان شما به طور قطع دارای بخشی به نام سختی گیر آب است. با توجه به نام آن به راحتی می‌توان کارکرد اصلی این بخش را حدس زد. در واقع، از سختی گیر برای کمتر کردن کلیه املاح موجود در آب استفاده می‌شود. همان ‌طور که می‌دانید، آب شهری در هر صورت شامل املاح بسیار زیادی است که تجمع آن‌ها در لوله‌ها می‌توانند به مرور زمان موجب ایجاد رسوب شود. با استفاده از یک سختی گیر آب می‌توان میزان این املاح را به شکل قابل توجهی کاهش داد.

شیرآلات موتورخانه

نمی‌توان از مهم‌ترین بخش‌های یک موتورخانه یاد کرد، اما نامی از شیرآلات نبرد. بدون وجود شیرآلات قطعاً نمی‌توان نسبت به کنترل بخش‌های مختلف شوفاژخانه اقدام کرد. انتخاب شیرآلات مناسب باید به شکل ویژه صورت بگیرد؛ زیرا امروزه انبوهی از محصولات بی‌کیفیت در بازار به فروش می‌رسند.  

تجهیزات بیرون از موتورخانه

دیگر تجهیزات مرتبط با موتورخانه

تجهیزاتی که در موتورخانه قرار ندارند اما به آن مربوط است، شامل موارد زیر است :

منبع انبساط موتورخانه

موتورخانه شوفاژ خانگی همواره از توازن خاصی در زمینه آب ورودی به سیستم‌های مختلف حرارتی برخوردار نیست. در چنین شرایطی، منبع انبساط به کمک ما می‌آید. در این منبع یک گاز بی‌اثر قرار می‌گیرد که می‌توان به کمک آن تعادل مناسبی را در زمان کاهش فشار سیالات دارای حرارت ایجاد کرد. در زمان انجام خدمات تاسیسات موتورخانه باید به این بخش توجه جدی ‌شود.

رادیاتور و شوفاژ

این دو بخش همان قسمت‌های خاصی محسوب می‌شوند که وظیفه انتقال گرمایش را به درون محیط‌های مختلف بر عهده دارند. در واقع باید بیان کرد که نتیجه عملکرد بویلر، مشعل، چیلر و ... به طور کامل به عملکرد صحیح رادیاتور و شوفاژ بستگی دارد. رادیاتور و شوفاژ عملاً یک کار را انجام می‌دهند و آن انتقال گرمای موجود در لوله‌ها به درون واحد مورد نظر است، البته رادیاتورها معمولاً اندازه بزرگ‌تری نسبت به شوفاژ دارند.

امروزه امکان خریداری رادیاتور و شوفاژ با برندهای متنوع برای کاربران فراهم شده است. شما می‌توانید با توجه به نیاز کلی خود و همچنین توان موتورخانه، نسبت به خریداری هر یک از این محصولات ویژه اقدام کنید و از آن‌ها برای کنترل دمای محیط بهره ببرید.

برج خنک کننده چیلر

این برج برای کمتر کردن دمای آب خروجی از کندانسور مورد استفاده قرار می‌گیرد. برج‌های خنک‌کننده یا کولینگ تاور موتورخانه، آب خنک شده را دوباره به درون چیلر برمی‌گردانند تا بتوان به صورت مجدد از آن استفاده کرد. به جرئت می‌توان گفت که بدون وجود برج خنک‌کننده، چیلر توانایی کلی خود را از دست می‌دهد. از این رو، برج خنک‌کننده به عنوان یکی از اجزای تاسیسات موتورخانه ساختمان و سرویس برج خنک کننده اهمیت بالایی دارد.

فن کوئل چیلر

آبی که توسط چیلر به درون لوله‌های سرمایش انتقال پیدا می‌کند، نهایتاً به فن کوئل می‌رسد. این فن وظیفه دارد تا به کمک سرمای موجود در آب ارسالی، دمای هوای محیط مورد نظر را به شکل مناسبی کاهش دهد. چیلر و فن کوئل که به آن فن کویل نیز گفته می‌شود، رابطه‌ای جدایی‌ناپذیری از یکدیگر دارند.

هواساز

شاید در نگاه اول به نظر برسد که هواساز با تاسیسات شوفاژ خانه مرتبط نیست، اما باید گفت که این بخش نیز مانند سایر بخش‌هایی از موتورخانه که به آن‌ها اشاره کردیم، یک قسمت ویژه از فرایند کلی تنظیم دمای محیط‌ را انجام می‌دهد. هواساز تنها برای ایجاد جریان هوا مورد استفاده قرار می‌گیرد و خود دارای مدل‌های مختلفی است. این دستگاه به ما اجازه می‌دهد تا بدون صرف انرژی زیاد بتوانیم به خوبی جریان هوا را در محیط تغییر دهیم و حتی قابلیت فیلتراسیون هوا را فراهم سازیم. در واقع، هواساز نیز در کنار موتور خانه شوفاژهای منزل، برای بهبود زندگی ما ساخته شده است.

سرمایش موتورخانه

نحوه کار موتورخانه ساختمان در تابستان

از شوفاژخانه‌ها و تأسیسات موجود در آن‌ها در فصول مختلفی استفاده می‌شود. مهم‌ترین نکته در این زمینه، تفاوت کلی در نحوه عملکرد این بخش مهم از سیستم گرمایش و سرمایش محیط‌های مختلف است. با انجام برخی راهکارهای ویژه می‌توان به سادگی نحوه کار شوفاژخانه را بر اساس فصل مورد نظر تنظیم کرد. اولین نکته مهم در رابطه با نحوه کار موتور خانه در فصل تابستان، بستن شیر شوفاژ واحدهای گوناگون است. این شیر در فصل تابستان باید به صورت کامل بسته باقی بماند تا از اتلاف انرژی جلوگیری شود.   

پس از این مرحله، نوبت به باز کردن شیرفلکه‌ای است که به آن شیرفلکه بای پس (By pass) نیز می‌گویند. این شیر فلکه نیز باید در طول فصل تابستان بسته باقی بماند تا بتوان از کارکرد صحیح موتورخانه اطمینان خاطر حاصل کرد. شوفاژخانه‌ها علاوه بر این که آب گرم را در تمامی فصول تأمین می‌کنند، در صورتی که دارای چیلر یا سیستم خنک‌کننده باشند، در فصل تابستان هوای خنک را با کمک فن کویل‌ها به محیط ارائه می‌کنند.

متأسفانه در بسیاری از موارد، به عملکرد و طرز کار موتورخانه در فصل تابستان توجه نمی‌شود و تأسیسات گرمایشی حتی در فصل تابستان نیز به فعالیت خود ادامه می‌دهند. چنین امر مهمی نتیجه‌ای به جز ایجاد استهلاک برای قطعات مختلف و همچنین اتلاف انرژی به شکل نامناسب ندارد. عملکرد کلی شوفاژخانه در فصل تابستان به تنظیم درجه دیگ نیز وابسته است و درجه دیگ نیز باید به شکل صحیح تنظیم شود.  

گرمایش موتورخانه

نحوه کار موتورخانه ساختمان در زمستان

اصلی‌ترین بخش موتورخانه که در فصل زمستان به شکل مداوم مورد استفاده قرار می‌گیرد، شوفاژ است. اگرچه در فصل تابستان شیرهای مربوط به این بخش بسته باقی می‌ماندند، اما در فصل زمستان باید در همان گام اول نسبت به باز کردن شیرهای فلکه‌ مربوط به شوفاژ واحدهای گوناگون برای گرم کردن محیط اقدام کرد. در شوفاژخانه‌های استاندارد هر واحد از ساختمان یک شیرفلکه مختص به خود دارد که می‌توان به راحتی آن را در شوفاژخانه پیدا کرد.

یکی دیگر از مهم‌ترین مواردی که در زمینه نحوه کار شوفاژخانه در فصل زمستان وجود دارد، توجه به پمپ سیرکولاسیون است. این پمپ یک نوع پمپ ویژه برای ایجاد چرخه خاصی در تأسیسات شوفاژخانه به شمار می‌آید. پیش از گرم کردن هر یک از شوفاژها این پمپ باید راه‌اندازی شود. شاید بپرسید راه‌اندازی این بخش به چه صورت انجام می‌شود؟ در پاسخ باید گفت که برای روشن کردن پمپ مورد نظر از جعبه کلید مینیاتوری شوفاژخانه استفاده می‌شود.

در فصل زمستان مشعل و دیگ شوفاژخانه مهم‌ترین عملکرد را بر عهده دارند. چنانچه در هر یک از این بخش‌ها شاهد عملکرد نامناسبی باشیم، کل کارکرد سایر قطعات شوفاژخانه نیز دچار اختلال می‌شود. به همین دلیل، ضروری است که در صورت وجود مشکل خاصی در این دو بخش، اقداماتی جهت حل مشکل مربوطه صورت بگیرد تا بتوان از بابت عملکرد صحیح موتورخانه در فصل زمستان اطمینان حاصل کرد. این امر طبیعی است که در فصل زمستان عموماً شاهد افزایش کلی مصرف سوخت شوفاژخانه باشیم.

بهینه سازی شوفاژخانه

افزایش بازدهی موتورخانه

بهینه‌سازی و افزایش میزان بازدهی موتورخانه‌ها خواسته همه افراد است. اگر بهینه‌سازی به شکل مناسبی صورت بگیرد، شاهد کاهش میزان مصرف سوخت مورد نیاز شوفاژخانه خواهیم بود که این امر خود یک ویژگی مثبت به شمار می‌آید. برای انجام بهینه‌سازی و افزایش بازدهی در این بخش باید موارد گوناگونی را مد نظر قرار دهیم.

اولین راهکار مهمی که می‌توان در این زمینه به سراغ آن رفت، عایق‌کاری شوفاژخانه به شکل مناسب است. اگر عایق‌کاری به شکل مناسبی صورت بگیرد، میزان اتلاف انرژی به شکل بسیار مناسبی کاهش پیدا می‌کند و در نتیجه، عملکرد کلی شوفاژخانه بهبود می‌یابد. موارد مختلفی همچون شیرها، کلکتورها، لوله‌ها و ... باید به بهترین شکل ممکن عایق‌کاری شوند.

بازدید‌های دوره‌ای برای چک کردن کلیه تأسیسات شوفاژخانه مورد دیگری است که در زمینه بهینه‌سازی و افزایش بازدهی باید به آن توجه شود. شوفاژخانه‌ها یک سیستم پیچیده از قطعات گوناگون هستند که برای عملکرد صحیح، همه قطعات آن‌ها باید به شکل مناسب با یکدیگر هماهنگی داشته باشند. تنها با کمک بازدیدهای دوره‌ای می‌توان به چنین مورد مهمی دست یافت.

بازدید‌های دوره‌ای از موتورخانه باید توسط متخصصان حرفه‌ای مانند کادر مجموعه توانار صورت بگیرد. این متخصصان دارای ابزارهای خاصی هستند که به کمک آن‌ها می‌توانند حتی کوچک‌ترین میزان اختلال در بخش‌های گوناگون شوفاژخانه را تشخیص دهند و نسبت به حل آن اختلال به خصوص اقدام کنند. با دقت به همین نکته مهم می‌توان اطمینان داشت که بهینه‌‌سازی و افزایش بازدهی به شکلی مناسب صورت می‌گیرد، آن‌ هم بدون این که در عملکرد کلی شوفاژخانه مشکلی به وجود آید.

نقشه شوفاژخانه

طراحی و نقشه کشی موتورخانه

طراحی و نقشه کشی موتورخانه یکی از مهم‌ترین مواردی است که به صورت مستقیم بر کارکرد کلی این سیستم اثر می‌گذارد. کوچک‌ترین ضعف و ایراد خاصی در این بخش می‌تواند منجر به ایجاد موارد مختلفی از جمله خطرات جانی یا اتلاف انرژی به شکل نامناسب شود. به همین دلیل است که طراحی و نقشه کشی باید حتماً توسط یک تیم کاملاً حرفه‌ای مانند مجموعه توانار صورت بگیرد.

طراحی شوفاژخانه دارای استاندارد‌های مختص به خود است. پیروی از این استانداردها به ما اجازه می‌دهد تا از بابت عملکرد صحیح قطعات مختلف موجود در شوفاژخانه اطمینان خاطر داشته باشیم. علاوه بر این، اگر طراحی و نقشه‌کشی به شکل مناسبی صورت بگیرد، تضمین‌کننده ایمنی کلی شوفاژخانه است. برای انجام طراحی و نقشه‌کشی باید به فاکتورهای گوناگونی دقت کرد که از جمله آن‌ها می‌توان به تأسیسات موتورخانه، نحوه قرارگیری آن‌ها در شوفاژخانه، توان مورد نیاز شوفاژخانه از نظر انرژی، محل قرار‌گیری شوفاژخانه، نحوه استفاده از شوفاژخانه در فصول مختلف سال و …. اشاره کرد.

در طراحی و نقشه‌کشی شوفاژخانه‌های مدرن معمولاً از نرم‌افزارهای رایانه‌ای نیز استفاده می‌شود تا دقت کلی این امر افزایش پیدا کند. تیم‌های حرفه‌ای مجموعه توانار با توجه به نیاز کلی افراد دست به طراحی و نقشه‌کشی شوفاژخانه می‌زنند. پس از پایان روند مربوط به طراحی و نقشه‌کشی، نوبت به اجرای طرح موتورخانه می‌رسد. این بخش نیز قطعاً باید تنها توسط افرادی انجام بگیرد که دارای تجربه و مهارت لازم در رابطه با چنین مواردی هستند و می‌توانند طرح مورد نظر را به بهترین شکل ممکن اجرا کنند. از این رو، اعتبار و حرفه‌ای بودن مجموعه مورد نظر برای طراحی و اجرای سیستم‌های شوفاژخانه اهمیت بالایی دارد.

[ مدیریت مصرف انرژی ]

موتورخانه هوشمند

یکی از جدید ترین مدل‌های شوفاژخانه، نوع هوشمند (Smart) است. همان‌ طور که احتمالاً تاکنون حدس زده‌اید، اصلی‌ترین ویژگی مربوط به این نوع شوفاژخانه را می‌توان هوشمندی کلی آن در زمینه اجرای مواردی همچون کنترل کلی دما با توجه به شرایط مورد نظر کاربران به شکل خودکار دانست. شوفاژخانه‌های هوشمند در سال‌های اخیر به محبوبیت بسیار بالایی رسیده‌اند و به همین دلیل، اکثر افراد به دنبال استفاده از آن‌ها در منازل مسکونی یا ادارات مختلف هستند. این نوع شوفاژخانه‌ها از نظر تأسیسات درونی تفاوت چندانی با شوفاژخانه‌های قدیمی ندارند و تنها بخش مربوط به کنترل دمای آن‌ها به شکلی هوشمند طراحی شده است.

شوفاژخانه‌های هوشمند دارای مزایای مختلفی هستند. از جمله این مزایا می‌توانیم به مواردی همچون صرفه‌‌جویی در مصرف انرژی و همچنین امکان عیب‌یابی به شکل هوشمند اشاره کنیم. در واقع، این دو مزیت عالی به ما نشان می‌دهد که چنین شوفاژخانه‌هایی آینده روشنی دارند و می‌توان به کاربردی بودن آن‌ها اعتماد کرد.

جالب است بدانید که امکان کنترل موتورخانه‌های هوشمند به شکل کنترل از راه دور نیز وجود دارد. به عنوان مثال، شما می‌توانید حتی پیش از رسیدن به خانه نیز دستورات کنترلی خود را روی شوفاژخانه اعمال کنید تا دمای منزل در زمان حضور شما طبق نظرتان تنظیم شود. چنین ویژگی خاصی نسبت به شوفاژخانه‌های قدیمی واقعاً یک مزیت عالی محسوب می‌شود که نمی‌توان از آن چشم پوشید. در این بین، نباید این نکته را فراموش کرد که هزینه نصب این شوفاژخانه‌ها بیشتر است و دلیل این امر نیز به قطعات کنترلی پیشرفته موجود در آن‌ها بر می‌گردد.

60 ماه
گارانتی خدمات

مشتری ما شوید

طرح نوسازی و بهسازی

طرح نوسازی و بهسازی تاسیسات سرمایشی و گرمایشی ساختمان جهت افزایش بهره وری، کاهش مصرف انرژی و هزینه های جاری

سخن پایانی

امروزه شوفاژخانه‌ها به یک بخش اساسی از هر ساختمان خاصی تبدیل شده‌اند. شوفاژخانه محل اصلی قرارگیری مهم‌ترین تأسیسات سرمایشی و گرمایشی موجود در ساختمان به شمار می‌آید و به همین دلیل، نمی‌توان اهمیت بسیار بالای آن را دست کم گرفت.

توانار یک مجموعه تخصصی در حوزه ارائه خدمات مهندسی تأسیسات سرمایشی گرمایشی محسوب می‌شود که در حوزه‌های مختلفی همچون مشاوره در ساخت،‌ نگهداری و تعمیرات، نوسازی و نگهداری فعالیت می‌کند. از بین سایر خدمات توانار باید به مواردی همچون نصب چیلر و همچنین انجام سرویس‌های دوره‌ای موتورخانه یاد کرد. از این رو، در صورت نیاز به کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید با کارشناسان این مجموعه تماس بگیرید تا شما را به طور کامل یاری کنند.