ساخت کلکتور موتورخانه

بخشی از تعمیر شوفاژخانه شامل ساخت کلکتور موتورخانه می شود. در موتورخانه‌ هایی که در اغلب ساختمان‌ های بسیار بزرگ وجود دارند، آب از درون لوله‌ها عبور میکند، به مبدل فرستاده می شوند تا گرم شده و سپس باز می‌گردانند. از طرفی گاه برای سیستم‌های سرمایشی و گرمایشی نیاز به آب گرم و گاه نیاز به آب سرد داریم.

برای عملکرد بهتر موتورخانه لازم است از تجهیزاتی استفاده شود که بتوانند همه این وظایف را به‌خوبی به سرانجام برسانند و آب را با فشار و میزان یکسان در همه واحدها توزیع کنند؛ به همین دلیل است که برای این بخش از ساختمان، نیاز به ساخت کلکتور موتورخانه داریم.

البته فراموش نکنید که تعمیر، تعویض، بررسی سالیانه و ساخت کلکتور موتورخانه و سایر تأسیسات این‌ چنینی نیاز به تجربه و تخصص بالایی دارد و از هر فردی بر نمی‌آید. ما اینجا هستیم تا به شما کمک کنیم و بدین‌ ترتیب می‌توانید مطمئن باشید که در آینده با هیچ مشکلی در موتورخانه روبه‌رو نخواهید شد.

خدمات ما
اگر به خدمات ساخت کلکتور موتورخانه نیاز دارید، تماس بگیرید

کلکتور موتورخانه چیست؟

در موتورخانه‌ ها برای اینکه تقسیم‌ بندی و رفت‌ و برگشت آب گرم و سرد با مشکلات مختلف رو به‌ رو نشود، باید از تجهیزاتی استفاده کرد تا این کار را به بهترین شکل ممکن انجام دهند. کلکتور موتورخانه در واقع همان تجهیزاتی است که در سامانه‌ های لوله‌کشی از آن استفاده می‌شود تا بتواند انتقال و تقسیم‌ بندی مایعات را کنترل کند.

علاوه بر توزیع یک اندازه آب سرد و گرم به همه نقاط مختلف یک ساختمان، از این ابزار استفاده می‌کنند تا مانع از بروز مشکلاتی شوند که ممکن است در موتورخانه‌ها بروز کند. این تجهیزات که در بیشتر موتورخانه‌ ها و برای عملکرد بهتر سیستم­ های سرمایشی یا گرمایشی از آن بهره می‌برند، در محل ورود و خروج مایعات است تا فشار و میزان جریان آب را به یک اندازه و به یک نسبت معین نگه دارد.

برای ساخت کلکتور موتورخانه که لوله‌ای به شکل استوانه است، از آلیاژ‌های مختلفی مانند آهن، کروم، مس یا فلز ضد زنگ استفاده می‌شود. مسئله دیگری که در ساخت کلکتور موتورخانه مدنظر قرار می‌گیرد، قطر این لوله استوانه‌ای ‌شکل است که عوامل مختلفی در تعیین اندازه آن نقش دارند.

کلکتور چیست

مزایای استفاده از کلکتور رفت ‌و برگشت موتورخانه ساختمان

البته همان‌طور که در قسمت قبل متذکر شدیم، کلکتور رفت‌ و برگشت موتورخانه فشار آب و میزان جریان آن را متعادل می­ کند و برای هدایت و تقسیم‌بندی آب سرد و گرم به‌ صورت یکسان از آن استفاده می‌شود؛ اما این تجهیزات مزایای دیگری نیز دارند که در ادامه به آن­ها اشاره می­­ کنیم.

با ساخت کلکتور موتورخانه نه‌ تنها هزینه نصب و راه‌ اندازی لوله‌کشی موتورخانه بسیار کاهش پیدا می‌کند، بلکه می‌توانید مصرف هر واحد را کنترل کنید. این ابزار به شما کمک می‌کند تا از هدر رفت انرژی در حین رفت ‌و برگشت آب جلوگیری کنید و اگر لوله‌ ای در این سامانه نیاز به تعمیر داشت، به‌ راحتی به آن دسترسی داشته باشید. در ضمن به دلیل استفاده از این کلکتورها دیگر نیازی به لوله‌کشی از کف نیست. همه این‌ها در صورتی انجام می‌شود که کلکتور به طور صحیح تولید شده و در بهترین محل آن را تعبیه کرده باشید.

مزایای کلکتور

محل نصب کلکتور موتورخانه

در هنگام ساخت کلکتور موتورخانه نکته مهمی را باید در نظر داشته باشید و آن محلی است که این تجهیزات نصب می‌شود. بهترین مکان برای قرار دادن این ابزار نزدیک‌ ترین محل به تجهیزات است؛ چرا که در این صورت آبی که در جریان بوده، در هنگام رسیدن به تجهیزات کمترین میزان افت فشار را دارد و در عملکرد تجهیزات هیچ مشکلی پیش نخواهد آمد؛ به همین دلیل کلکتور باید در محدوده 1 الی 2 متری دیوار مجاور تجهیزات نصب شود. کلکتور باید در دیواره مجاور دیگ بخار باشد. اگر به خدمات تعمیر دیگ موتورخانه نیاز دارید، کلیک کنید.

محل نصب کلکتور

از نظر ارتفاع نیز کلکتور را نباید به سطح زمین نزدیک کنند. این کار از آن‌ جهت انجام می‌شود که در صورت نشتی، رطوبت به کف ساختمان نرسد؛ در نتیجه اینکه خود کلکتور نیز با رطوبت تماس پیدا نمی­ کند و امکان زنگ‌ زدگی آن کمتر می‌شود. عامل بعدی دیگر در هنگام نصب کلکتور دسترسی اپراتور به آن است تا برای تعمیرات بهترین و بیشترین امکان را داشته باشد و بتواند آن را بررسی کرده و در صورت نیاز اقدام به تعمیر کند. کلکتور باید در دسترس اپراتور و تعمیرکار باشد.

همه چیز درباره موتورخانه

صفر تا 100 موتورخانه

مراحل ساخت کلکتور موتورخانه

کلکتور موتورخانه برای اینکه عملکرد بهتری داشته باشد، باید ساخت آن با بیشترین دقت انجام شده و همه جوانب در نظر گرفته شود، به‌ این‌ ترتیب می‌توان انتظار داشت که پس از نصب موتورخانه و راه‌اندازی هیچ‌ گونه مشکلی رخ نخواهد داد. ساخت کلکتور موتورخانه از چند مرحله تشکیل شده است که در ادامه به آن می‌پردازیم. فراموش نکنید دقت در هر مرحله از ساخت و تولید این تجهیزات می‌تواند در نتیجه نهایی تأثیر مطلوبی داشته باشد. این مراحل به شرح زیر هستند.

مراحل ساخت کلکتور

 

تعیین قطر و طول مورد نیاز برای کلکتور

همان‌ طور که پیش‌ از این نیز متذکر شدیم، قطر و طول کلکتور هر موتورخانه مخصوص به خود همان محل است و در ابتدایی‌ ترین گام برای ساخت این تجهیزات باید این اندازه محاسبه شود. اولین مطلب برای تعیین این اندازه، قطر انشعابات و شاخه‌هایی است که باید در مسیر اصلی کلکتور قرار بگیرند؛ اما قطر انشعابات وابسته به طول کلکتور است.

در هنگام ساخت کلکتور موتورخانه نمی‌توان عامل مهمی مانند طول را نادیده گرفت. بسته به تعداد انشعابات و فاصله استاندارد بین هر دو انشعاب، این طول محاسبه می‌شود. در مسیر اصلی کلکتور به‌ صورت عادی بین 3 تا 9 انشعاب در نظر گرفته می‌شود، به‌ نحوی‌ که اولین و آخرین اتصال با دو سر کلکتور 9 و نیم سانتی‌متر فاصله داشته باشند. در ضمن، انشعابات نیز به‌صورت یکی در میان در بالا و پایین مسیر اصلی کلکتور قرار می‌گیرند. فاصله بین انشعابات 12 سانتی‌متر است.

تعیین جنس کلکتور

کلکتورها از آلیاژهای مختلفی تولید می‌شوند که هر کدام ویژگی‌ها و محاسن مربوط به خود را دارند. به‌صورت کلی برنج، مس، فولاد سیاه و فولاد گالوانیزه از اصلی‌ترین متریالی است که در تولید این محصول از آن­ها استفاده می‌شود. بهترین انتخاب چه از نظر عملکرد برتر و چه از منظر اقتصادی، فولاد سیاه است. با توجه‌ به اندازه‌ هایی که در قسمت قبل بیان شد، لوله­ ها تولید می­ شوند و برش می‌ خورند.

تنظیم انشعابات بر روی مسیر اصلی

در گام سوم ساخت کلکتور موتورخانه باید تعیین کنید که هر انشعاب در کدام قسمت لوله اصلی قرار بگیرد. از آنجا که در مرحله اول قطر انشعابات تعیین شده اند، این مرحله از نظر محاسباتی کار چندان دشواری نیست. بر اساس محاسبات محل دقیق بر روی لوله­ ها مشخص می ­شود و لوله‌ های هر شاخه را به‌ صورت عمود در محل مشخص شده قرار می‌دهند. برای تعیین دقیق، باید دور لوله عمود را با ابزاری مانند گچ خط کشید تا بتوان به کمک تجهیزات مناسب محل قرارگیری هر شاخه را برش داد.

اتصال هر شاخه به مسیر اصلی کلکتور

اکنون وقت آن است که انشعاباتی که در قسمت قبل محل قرار گرفتن آن­ها برش خورده است، در جای خود قرار داده شده و نصب شوند. قبل از آن باید برای سر انشعابات و لوله اصلی سوهان ‌کاری انجام شده و سپس لوله به کمک چهارخال جوش به مسیر اصلی کلکتور متصل شود. حتماً باید تراز بودن لوله‌ها بررسی شده و اگر هیچ اشکالی در این زمینه وجود نداشت، با کمک الکترود دو قسمت را به یکدیگر به‌ صورت کامل جوش داد.

آزمایش عملکرد کلکتور

زمانی که ساخت کلکتور موتورخانه به پایان رسید، برای اطمینان از عملکرد درست آن باید آن را مورد آزمایش قرار داد. برای این کار دو سر کلکتور به کمک درپوش بسته شده و جریان آب وارد کلکتور می‌شود، البته انشعابات لوله اصلی نیز باید همگی مسدود شوند.

بعد از آن به کمک فشارسنجی که بر روی یکی از انشعابات قرار می ­گیرد، جریان آب بررسی می­ شود. فشار آب باید به‌ صورت آهسته در 7 مرحله افزایش پیدا کند تا وجود یا عدم وجود نشتی در لوله بررسی شود که در صورت وجود نشتی مجدداً جوشکاری انجام می­ شود. این تست برای تک‌تک انشعابات لازم و ضروری است.

نکات مهم در ساخت کلکتور موتورخانه

باید بدانید که در کنار دقت در مراحل تولید و ساخت کلکتور موتورخانه، توجه به برخی نکات نیز بسیار مهم است. به‌ عنوان‌ مثال بهترین انتخاب در تولید و ساخت کلکتور موتورخانه استفاده از لوله‌هایی است که بدون درز تولید شده‌اند تا میزان هدر رفت انرژی و احتمال نشتی کاهش پیدا کند و عمر موتورخانه نیز افزایش بیابد. در قسمت‌ های قبل در زمینه محل قرارگیری کلکتور توضیح دادیم، که رعایت آن موارد نیز جزو نکات اصلی در ساخت کلکتور موتورخانه است.

نکات مهم در ساخت

بررسی علت پوسیدگی کلکتور موتورخانه

درست است که در هنگام ساخت کلکتور موتورخانه باید به محل قرارگیری آن دقت کرد؛ اما در هر شرایطی ممکن است یک کلکتور در طول زمان دچار پوسیدگی شود. ابتدایی‌ ترین کار در این زمان بررسی علت پوسیدگی است تا پس از سرویس و نگهداری موتورخانه، این علت مرتفع شود و دیگر شاهد زنگ‌ زدن کلکتور نباشیم.

بررسی علت پوسیدگی کلکتور

عمده دلایل زنگ‌ زدگی و خرابی، نشتی از لوله‌های انشعابات است، البته اگر عمر مفید لوله به پایان نرسیده باشد، قرار گرفتن در معرض رطوبت باعث نشتی شده است که در نتیجه آن عمر مفید کلکتور نیز کاهش پیدا می­ کند. علاوه بر این دو مورد، موارد دیگری نیز وجود دارند که عبارت‌اند از:

  • جوشکاری در قسمت انشعابات به‌ درستی انجام نشده و دلیل اصلی نشتی آن است.
  • اگر مونتاژ به‌ خوبی انجام نشده باشد، ممکن است باعث نشتی شود.
  • ممکن است یکی از درز های فلنج یا درز های دندان باعث نشتی آب شده باشد.
  • نوساناتی که در دمای موتورخانه رخ می‌دهد نیز می­ تواند علت این امر باشند.
  • عوامل شیمیایی و خورنده که باعث زنگ‌ زدگی و خوردگی شوند، منجر به پوسیدگی می­ شوند.
  • وجود رسوب و اختلال در توزیع آب واحدها نیز می­ تواند علت پوسیدگی شود.

60 ماه
گارانتی خدمات

مشتری ما شوید

طرح نوسازی و بهسازی

طرح نوسازی و بهسازی تاسیسات سرمایشی و گرمایشی ساختمان جهت افزایش بهره وری، کاهش مصرف انرژی و هزینه های جاری

تعمیر و تعویض یا ساخت کلکتور موتورخانه؟!

اگر در هنگام ساخت کلکتور موتورخانه دقت کافی انجام نشود، عملاً موتورخانه (mechanical room) عملکرد بهینه‌ای نخواهد داشت. هرگونه ایراد در کارایی کلکتور به تمام موتورخانه آسیب خواهد زد؛ به همین دلیل لازم است در صورت لزوم آن را تعمیر کرده یا تعویض کنید. پس از اینکه متوجه شدید چه عواملی باعث خرابی کلکتور شده است، باید برای تعویض شیرآلات اقدام کنید. از طرفی انشعاباتی که بر روی کلکتور نصب شده‌اند هم باید تعویض شوند. در این موارد باید فیتینگ‌ها با نمونه مهره ‌ماسوره‌ای جایگزین شوند.

بعد از اینکه فیتینگ را تعویض یا تعمیر کردید، باید آبی که به کلکتور وارد می‌شود را ببندید و با باز گذاشتن شیر تخلیه اجازه دهید هرگونه آب از درون شیر خارج شود. دقت کنید در صورتی‌ که نشتی از انشعابات و شیرآلات انجام شود، تعویض باید انجام شده تا از زنگ‌ زدگی کلکتور جلوگیری شود. در واقع در چنین شرایطی تعمیر امکان‌ پذیر نیست. از طرفی اگر جرم در درون کلکتور وجود داشته باشد، باید کل کلکتور تعویض شود.

اگر خوردگی و زنگ‌ زدگی تنها بر روی برخی از انشعابات وجود داشته باشد، باید تنها لوله مورد نظر را بازکرده و آن را تعمیر یا تعویض کرد. در ضمن در صورت تعویض باید دقت کنید تا حتماً قطر لوله جدید و قبلی کاملاً یکسان باشد تا هیچ مشکلی در عملکرد نهایی رخ ندهد. میزان زنگ‌زدگی و خوردگی تعیین‌کننده این است که تا چه مقدار نیاز به تعمیر یا به تعویض وجود دارد. تنها نکته مهم این است که بدانید تعمیر و تعویض کلکتور یا انشعابات آن بسیار پیچیده است و نیاز به ابزار مناسب دارد. پس هرگز خودتان به‌ تنهایی اقدام نکنید.

تعمیر و تعویض کلکتور

کلام آخر

موتورخانه مانند قلب هر ساختمانی است که عملکرد آن تضمین‌کننده کارایی بهتر لوله‌کشی‌ ها و سیستم‌ های سرمایشی و گرمایشی است. آنچه در موتورخانه حرف اول را می‌زند تجهیزاتی به نام کلکتور است که وظیفه توزیع یکسان آب را برعهده دارد و رفت ‌و برگشت آب را با فشار یکسان مدیریت می­کند.

ساخت کلکتور موتورخانه کار ساده‌ای نیست و هرگونه اشکال در یکی از بخش‌ های آن می‌تواند موتورخانه را با مشکلات متعددی روبه‌رو کند؛ به همین دلیل لازم است تا از مجموعه‌ های حرفه‌ای مانند توانار کمک بگیرید که خدمات اصلی آنان در زمینه مشاوره در ساخت، سرویس و تعمیرات، نوسازی و بهسازی و نگهداری پیشگیرانه است. با این مجموعه تماس بگیرید و موتورخانه خود را بیمه کنید.

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سه + 19 =