در سال های اخیر چیلر خانگی به صورت چشمگیری محبوب شده و بسیاری از خانه های تک واحدی، آپارتمان های چند طبقه و حتی برج های مسکونی، از چیلر های تهویه مطبوع خانگی، جهت گرمایش و سرمایش محیط خانه، استفاده می کنند. چیلر ها بسته به ابعاد و اندازه و تعداد واحد های مسکونی، به ۲ دسته مینی چیلر و چیلر مرکزی تقسیم می شوند. توجه داشته باشید که چیلر ها و مینی چیلر های خانگی، نسبت به دیگر تجهیزات سرمایشی و گرمایشی، مزیت ها و برتری های بسیاری دارد.
در این متن قصد داریم شما عزیزان را با کلیه موارد مرتبط با چیلرهای خانگی از جمله انواع چیلرهای خانگی، نحوه انتخاب یک چیلر خانگی مناسب، چگونگی نصب و کاربرد چیلرهای خانگی، هزینه نگهداری از چیلرهای خانگی، روش تنظیم دمای چیلرهای خانگی و همچنین برق مصرفی این وسایل آشنا کنیم. اگر قصد تهیه یا ساخت چیلر برای منزل مسکونی و یا مینی چیلر خانگی را دارید، ادامه این مقاله را از دست ندهید.

آخرین آپدیت مقاله : 1401/12/20
چیلر خانگی در نمای کلی
چیلر خانگی یکی از پرطرفدارترین وسایل تهویه مطبوع است که میتوان از آن برای سرمایش و گرمایش محیط مد نظر استفاده کرد. در واقع، این چیلرها میتوانند با کمک قطعات پیشرفته، نسبت به ایجاد هوای مطبوع در منزل مسکونی اقدام کنند. استفاده از چیلر برای منزل مسکونی به سادگی و نیازمند داشتن دانش خاصی نیست. اما نصب و راه اندازی چیلر نیاز به تکنسین متخصص چیلر دارد.
اگر قصد دارید چیلر خانگی خریداری کنید و یا بسازید، در درجه اول به خوبی درباره چیلر خانگی اطلاعات کسب کنید. سپس از مشاورین چیلر جهت انتخاب بهترین چیلر خانگی کمک بگیرید تا کاملا نیاز شما را پوشش داده و بتوانید نهایت بهره وری را از چیلر مسکونی یا خانگی خود داشته باشید. چیلر دستگاهی کاملا تخصصی و گران قیمت بوده و در صورتی که دستگاه چیلر به درستی انتخاب نشود تا همیشه دردسر بزرگ شما بوده و دائما شما را دچار خسارات مالی زیادی می کند.
از چیلرهای خانگی در محیط هایی همچون منزل مسکونی، منازل ویلایی، ساختمانهای آموزشی، ساختمانهای اداری، بناهای تجاری، هتل ها و … استفاده میشود. عملکرد کلی این چیلرها شباهت زیادی به چیلرهای صنعتی دارد، اما مهمترین تفاوت این دو محصول، ابعاد آنها و همچنین میزان توانایی هر یک از این چیلرها در سرد کردن یا گرم کردن ( هیت پمپ ) محیط است.

مزایا و معایب چیلر خانگی
از مهمترین مزایای چیلرهای خانگی امکان کنترل جزئی روی هر یک از بخشهای آن است. در واقع، کاربر میتوان دمای مد نظر خود را به جزئیترین شکل ممکن تنظیم کند. مزیت دیگر استفاده از چیلرهای خانگی را میتوان امکان اتصال چند چیلر مختلف و ایجاد یک چیلر مرکزی دانست. مینی چیلر خانگی نسبت به سایر محصولات هم رده خود قیمت بسیار مناسبی دارد، به نحوی که هر فردی با بودجه مناسب میتواند آنها تهیه کند.
از معایب این نوع چیلر نیز میتوان به گستره پوششی کمتر اشاره کرد. در واقع با کمک این چیلرها فضای کمتری تحت پوشش فرایند سرمایش قرار میگیرد. عیب بعدی مینی چیلرها نصب این محصولات در محیط باز است، به طبع این مورد میتواند چیلر را در برابر آلودگیهای محیطی، باد و باران و … آسیبپذیر کند.
انواع چیلرهای خانگی
احتمالا مهم ترین سوال شما این باشد که بهترین چیلر برای منزل مسکونی کدام است؟ چیلرهای خانگی را بر اساس کمپرسور و کندانسور آنها به چندین مدل مختلف تقسیمبندی میکنند. هر یک از این محصولات دارای ویژگیهای منحصر به فردی هستند. در هنگام خرید یک چیلر خانگی باید مدلی را انتخاب کنید که با نیازمندیهای شما همخوانی داشته باشد. این امر موجب میشود تا در بحث هزینه و مصرف انرژی صرفهجویی مناسبی انجام شود. به طور کلی میتوان گفت که در تناژ پایین و تک واحدی از مینی چیلر خانگی و در تناژ بالا از چیلر مرکزی استفاده میکنیم. بنابراین اگر هدفتان تنها یک واحد است، از مینی چیلر استفاده کنید و اگر میخواهید کاهش دمای چندین واحد به صورت همزمان اتفاق بیفتد، از یک چیلر مرکزی کمک بگیرید.
مینی چیلر خانگی
مینی چیلر کوچکترین نمونه از چیلرهای خانگی است. از مینی چیلر معمولاً جهت خنکسازی محوطه و ساختمانهایی با ابعاد کوچک استفاده میشود. این دستگاهها توان بسیار مناسبی دارد، به نحوی میتوان با کمک آنها چیلرهای مرکزی را ایجاد کرد. فن کویل موجود در این چیلرها عملکرد توزیع سرما را در چیلر خانگی دارد. این وسیله مصرف برق فوقالعاده مناسبی دارد و یک گزینه عالی جهت سرمایش منازل تک واحدی محسوب میشود. مینی چیلر ها نسبت به چیلرهای بزرگ مرکزی ساختار ساده تر و کوچک تری دارند. استفاده از مینی چیلر نسبت به اسپیلت ها مقرون به صرفه تر به شمار می رود. جهت اطلاع بیشتر دریاره مینی چیلر خانگی به مقاله تخصصی مینی چیلر مراجعه نمایید.
چیلر مرکزی خانگی
چیلرهای مرکزی ساختمان با کمک یک چیلر و قطعات دیگری همچون فن کویل و برج خنک کننده ساخته میشوند. از این نوع چیلرها معمولاً در ساختمانی استفاده میشود که کاربر قصد دارد به جای خرید یک چیلر جداگانه برای هر یک از واحدها، از یک چیلر مرکزی استفاده کند. به طور معمول، در چیلر مرکزی خانگی از چیلرهای موسوم به آب خنک که در موتورخانه نصب میشوند، به همراه برج خنک کننده مخصوص خنکسازی استفاده میشود. این برجها وظیفه دارند تا دمای آب را به میزان قابل توجهی کاهش دهند، به نحوی که آب پس از ورود به کندانسور و روشن شدن به دمای مناسبی رسیده باشد. جهت اطلاع بیشتر درباره چیلر مرکزی خانگی به مقاله تهویه مطبوع ساختمان مراجعه نمایید.
قطعات چیلرهای خانگی
چیلرهای خانگی از قطعات مختلفی استفاده میکنند که هر کدام از آنها دارای نقش منحصر به فردی هستند. اگر هر یک از قطعات دچار اختلال شوند، کل کارکرد چیلر مد نظر با اختلال رو به رو میشود؛ به همین دلیل، مهم است که با چنین قطعاتی آشنایی کاملی داشته باشید.
بدنه چیلر
بدنه چیلر بخش بیرونی دستگاه را تشکیل میدهد. یک بدنه چیلر باید به نحوی مقاوم باشد که بتواند به نحو احسن از چیلر در برابر آسیبهای مختلف فیزیکی مراقبت کند. امروزه اکثر بدنههای چیلر را از جنس ورقههای گالوانیزه میسازند. بهرهگیری از این مواد موجب میشود تا چیلر علاوه بر وزن سبکتر، مقاومت بالاتری نیز در برابر آسیبهای جانبی داشته باشد.
کمپرسور چیلر خانگی
کمپرسور را میتوان مهمترین بخش از یک چیلر خانگی دانست. این قطعه وظیفه دارد تا فریون سرمازا را به درون کویل کندانسور انتقال دهد. خرابی کمپرسور به معنای خرابی کل دستگاه است. کمپرسورهای مخصوص چیلر در مدلهای مختلفی از جمله پیستونی، اسکرال و اسکرو عرضه میشوند. در این بین، مدل اسکرال در ظرفیت های پایین محبوبیت بیشتری دارد و دلیل این امر نیز کمتر بودن سر و صدا، قدرت بالا و همچنین طول عمر مفید مناسب آن است.

کندانسور چیلر خانگی
کندانسور همان قطعهای است که فریون سرمازای درون چیلر را خنک میکند. چیلرهای خانگی تنها محصولاتی نیستند که این قطعه را در بر میگیرند، بلکه میتوان در محصولاتی همچون یخچالها نیز کندانسورها را مشاهده کرد. کندانسور چیلرهای خانگی باید بتواند بیوقفه و به شکل مداوم کار کند.
اواپراتور چیلر خانگی
اواپراتور از مهمترین و در واقع، کاربردیترین بخشهای یک چیلر خانگی به شمار میآید. این قسمت را میتوان بخش نهایی سیکل سرمایشی در یک چیلر دانست و همان بخشی است که لولههای کوین مسی در آن قرار دارند. امروزه اواپراتور در دو مدل اصلی با نامهای مبدل صفحهای و همچنین پوسته و لوله (شل اند تیوب Shell & Tube) ساخته میشود. نکته جالب آن است که اکثر اوقات دور تمام لولههای مسی با استفاده از عایق پوشانده میشود تا کارکرد اواپراتور بهبود یابد.
وجود این عایق باعث میشود تا کاربر بتواند بدون اتلاف انرژی، از سرمای به دست آمده استفاده کند. مهمترین بخش اواپراتور، بخشی است که در آن کویلهای مختلف به یکدیگر متصل میشوند. توصیه میشود که در هنگام خرید یک چیلر خانگی به این بخش نیز دقت کنید.

تابلو برق چیلر خانگی
تابلو برق وظیفه بسیار مهمی را در زمینه کنترل کلیه قطعات یک چیلر ایفا میکند. به طور کلی میتوان گفت که نقش تابلو برق بررسی کارکرد کلی دستگاه و همچنین کمک به کاربر برای دستیابی به دمای مد نظر است. تابلو برق چیلرهای مرکزی همه چیلرها را به هم مرتبط و کنترل میکند.
برای ساخت چیلر مرکزی باید از چند مینی چیلر یا چیلر خانگی به همراه تعدادی فن کویل بهره برد. در واقع میتوان گفت که چیلر مرکزی یک نوع چیلر جداگانه نیست، بلکه ترکیبی از سیستمهای مختلف کاهش دمای محیط است. از این رو، قطعات کلی چیلرهای مرکزی نیز همان قطعات چیلرهای خانگی هستند.
سیستم کارکرد چیلر خانگی
آشنایی با سیکل سرمایش و کارکرد چیلر خانگی به شما کمک میکند تا درک بهتری از عملکرد کلی این محصول داشته باشید. به طور کلی میتوان گفت که کارکرد کلی چیلرهای خانگی با مینی چیلرها تفاوت چندانی ندارد. چیلرهای خانگی یک نوع ماشین تولیدکننده آب سرد به شمار میآیند که با استفاده از پمپ , آب سرد را به دستگاهی به نام فن کویل منتقل میکنند.
پس از ورود آب به کویلها، این لولههای ساخته شده از مس در مدت زمان بسیار کوتاهی خنک میشوند. در مرحله بعد، فن موجود در سیستم، هوای خنک لولههای کویل را به محیط مد نظر انتقال میدهد. همین انتقال هوا موجب میشود تا دمای محیط به اندازه قابل توجهی کاهش یابد. چیلرهایی که امکان گرم کردن محیط را دارند، نیز از همین تکنولوژی کمک میگیرند، اما به جای آب سرد از کوئل آب گرم ( یا هیت پمپ ) استفاده ميکنند.
گفتیم که چیلر مرکزی در واقع چیلری است که بتواند به چندین واحد مسکونی مختلف هوای خنکی را ارسال کند. نحوه انجام سیکل برودت در چیلرهای مرکزی نیز دقیقاً مشابه مراحل چیلرهای خانگی است و در آن نسبت به کاهش دمای چندین واحد مسکونی مختلف (به جای تنها یک واحد مسکونی) اقدام میشود.

مصرف برق چیلر خانگی
یکی از مهمترین مواردی که نظر بسیاری از کاربران را به خود جلب میکند، بحث مصرف برق در چیلرهای خانگی است. اگر بخواهیم به طور مختصر در مورد مصرف برق این محصولات صحبت کنیم، باید بگوییم که مصرف برق یک چیلر خانگی حتی نسبت به مواردی همچون اسپلیت و حتی داکت اسپلیت و vrf و.. نیز پایینتر است.
دلیل این امر را میتوان به طراحی هوشمندانه چیلرهای خانگی مرتبط دانست. میزان برق مصرفی مینی چیلرها و فن کوئلها حدوداً 82 کیلو وات است، البته چیلرهای مرکزی و فن کوئلها نیز به 48 کیلو وات برق مصرفی در توان سرمایشی برابر نیاز دارند.


انتخاب بهترین چیلر خانگی
انتخاب یک چیلر خانگی مناسب رابطه مستقیمی با محل و شرایط بهکارگیری چیلر دارد. به عنوان مثال؛ اگر محیط منزل شما بزرگ است، باید چیلری را انتخاب کنید که از لحاظ قدرت سرمادهی و گرمادهی بتواند پاسخگوی نیاز شما باشد. انتخاب یک چیلر نامناسب، موجب اتلاف وقت و سرمایه شما میشود. توصیه میکنیم که برای انتخاب بهترین چیلر خانگی با یک کارشناس یا مشاور چیلرهای خانگی مشورت کنید.
اصول نصب چیلر خانگی
چیلرهای خانگی باید در محلی نصب شوند که علاوه بر دسترسی آسان به آنها، امکان تخلیه آب موجود در دستگاه نیز وجود داشته باشد. بهتر است مکانی را انتخاب کنید که چیلر در معرض نور مستقیم خورشید نباشد؛ زیرا این امر میتواند در کارکرد کلی دستگاه اختلالات مختلفی ایجاد کند. همچنین محل نصب چیلر باید به گونهای انتخاب شود که مسیر قرار گرفتن کندانسور و بخش خروجی هوا با مسیر عادی حرکت بادهای منطقه مورد نظر یکسان باشد. مینی چیلرهای خانگی را میتوان در محیطهای مختلفی همچون حیاط، پشت بام، راهپلهها، تراس ساختمانها و حتی آشپزخانهها نصب کرد. محیط نصب چیلر مربوطه به نیاز مشتری ارتباط دارد. نصب چیلر چندان زمانبر نیست و به سادگی انجام میگیرد. در این زمینه، شرکتهای مختلفی از جمله مجموعه توانار به طور تخصصی در زمینه مشاوره، ساخت انواع چیلرها فعالیت میکند و شما میتوانید با اطمینان خاطر خدمات مرتبط با چیلر خود را به کارشناسان مجموعه ما بسپارید.

نکات نگهداری از چیلر خانگی
مهمترین مورد جهت افزایش عمر چیلرهای خانگی، نصب آن در محیط مناسب است که در بخش قبلی به آن پرداختیم. علاوه بر این، باید به یاد داشته باشید که چیلر یک ظرفیت تعیین شده دارد. هر گونه افزایش فشار به چیلر خانگی موجب افزایش فرسودگی قطعات آن میشود. مورد دیگری که در زمینه نگهداری از چیلرهای خانگی باید به آن دقت کنید، بحث سرویسهای دورهای است.
همانند بسیاری از سیستمهای تهویه مطبوع، سیستمهای چیلر نیز باید در بازههای زمانی مشخصی توسط متخصصان امر مورد بررسی قرار گیرند تا بتوان از وقوع مشکلات آتی جلوگیری کرد. هزینه نگهداری و سرویس چیلرهای خانگی زیاد نیست و نباید در این زمینه نگرانی خاصی داشته باشید. نکته جالب آن است که حتی هزینه سرویس این نوع چیلرها از اسپلیتها نیز کمتر است. از این رو، توصیه میکنیم که سرویس های دوره ای چیلر را مرتب انجام دهید. چیلرهای خانگی دستگاه های گران قیمتی هستند، بنابراین با صرف هزینه های بسیار کم سرویس و نگهداری دوره ای و سالیانه می توانید چیلر های خود را بیمه کنید.
علاوه بر سرویس چیلر خانگی به شکل مناسب، تمیز کردن چیلر نیز نقش مهمی در زمینه نگهداری از این محصولات دارد. هر ماه یک مرتبه با یک پارچه مرغوب بخش بیرونی و قطعات مهم چیلر را به طور کامل تمیز کنید تا عملکرد چیلر افزایش یابد. اگر به تازگی چیلر خریدهاید، پیش از هر چیز باید طرز کار با آن را یاد بگیرید. انتخاب تنظیمات نامناسب میتواند منجر به خرابی دستگاه شما شود. تنظیم دمای چیلرهای خانگی به وسیله کنترل پنل موجود در بدنه دستگاه انجام شود.
سخن پایانی
چیلرهای خانگی از بهترین ابزارهای موجود برای افزایش سرمادهی در محل زندگی هستند. مهمترین مزیت این محصولات نسبت به سایر محصولات برودتی این است که در مقابل کاهش دما و سرمایی که به وجود میآورند، انرژی کمتری استفاده میکنند. علاوه بر این، قیمت چیلرهای خانگی نسبت به محصولاتی با همین کاربرد نیز بسیار مناسب به نظر میرسد. مهمترین نکته در زمینه تهیه چیلر خانگی، بررسی کاربرد مد نظر کاربران است. به عنوان مثال؛ اگر قصد دارید میزان سرمایش هوا با سرعت بیشتری انجام شود، توصیه میکنیم از چیلرهایی کمک بگیرید که قدرت بالاتری دارند. به دلیل پیچیدگیهای خاص این دستگاه باید از متخصصان این امر برای انجام مشاوره، نصب، راهاندازی و کلیه امور مربوط به چیلرهای خانگی کمک گرفت. در این خصوص، مجموعه توانار آماده ارائه کلیه خدمات مرتبط با انواع چیلر است و میتواند در این زمینه راهگشای شما باشد.