- 3 مهر 1402
- توانار
- 0
پمپ در موتورخانه یکی از اصلی ترین اجزا و بخشها به شمار میرود که میتواند با کمک یک فرایند مکانیکی به انتقال آب با فشار بالا دست بزند. تعمیر پمپ موتورخانه نیز بخشی از تعمیرات موتورخانه به شمار می رود.
همانطور که میدانید در یک ساختمان به بخشهایی نیاز داریم تا به کنترل سیستمهای خانگی و یا صنعتی اقدام کنند و تجهیزات مکانیکی درون آن جای بگیرند. در حقیقت موتورخانه به عنوان مرکز تاسیسات یک ساختمان محسوب میشود و وسائل و تجهیزات نصب درون آن واقع میشوند.
این بخش با هدف کاهش مصرف انرژی و برطرف ساختن مشکلات ایجاد میشود برای اینکه بتوانیم عملکرد موتورخانه را افزایش داده و آن را بهینه سازی کنیم باید تجهیزات و بخشهای مختلف آن مانند پمپ از نظر نحوه کارکرد، فشار و یا دما مورد بررسی دقیق قرار گرفته و در صورت لزوم تعویض یا تعمیر پمپ موتورخانه انجام شود.
در این مقاله به ارائه مطالبی در زمینه تعمیر پمپ موتورخانه خواهیم پرداخت و خرابیهای متداول این بخش را برخواهیم شمرد. سپس نکات نگهداری از این تجهیزات را مورد بررسی قرار خواهیم داد. پس اگر شما هم به دنبال کسب اطلاعات بیشتر درباره تعمیر پمپ آب موتورخانه هستید با ما همراه باشید.
اگر به خدمات تعمیر پمپ موتورخانه نیاز دارید، تماس بگیرید
بررسی خرابی های متداول پمپ موتورخانه
برای تعمیر پمپ موتورخانه باید بدانید که در حالت معمول درون موتورخانه ها از پمپ گردشی جهت سرمایش و گرمایش و یا پمپ های آب گرم و سرد مصرفی استفاده میکنند و یکی از مهم ترین و در عین حال پر استهلاک ترین این قطعات پمپهای شوفاژ و یا سیرکولاتور هستند. پس از این قطعات و اجزا پمپ آب با استهلاک و خرابی های زیادی مواجه میشود.
چرا که این قطعات به شکل مداوم در حال کار و فعالیت هستند. از آنجایی که پمپ سیرکولاتور عملکرد الکتریکی و مکانیکی هم دارد پس استهلاک و خرابی بیشتری هم خواهد داشت. مهم ترین دلایل خرابی این قطعه هم عبارتند از : نشتی آب از واسطه و یا سیل پمپ شوفاژ، سر و صدای زیاد، شکستگی و یا خراب شدن کوپلینگ، خرابی شفت و بلبرینگ های پمپ شوفاژ و شکستن پروانه.
با این حال و با وجود این خرابی ها امکان تعمیر پمپ موتورخانه و یا تعمیر پمپ شوفاژ و سیرکولاتور وجود دارد و در بیشتر مواقع نیازی به تعویض و جایگزینی این قطعات نخواهید داشت. مهم ترین دلایل خرابی و یا نیاز به تعمیر پمپ موتورخانه نیز عبارتند از: خرابی مشعل، خراب شدن دیگ شوفاژ، ترک و یا ایجاد نشتی در منبع دوجداره موتورخانه، رسوب و یا خرابی منبع کویل دار.
توجه به این نکته در تعمیر پمپ موتورخانه لازم است که پمپ موتورخانه نیز مانند دیگر انواع تجهیزات از یک عمر مفید برخوردار شده و بعد از گذشت مدت زمانی خاص دچار ایرادات و یا نواقصی میگردد و خراب شدن مشعل یکی از مهم ترین دلایل وقوع این رویداد است.
در واقع و از آنجایی که مشعل موتورخانه یکی از مهم ترین قطعات در داخل این تجهیزات است با خراب شدن و یا خاموش شدن آن موتورخانه نیز خاموش خواهد شد. در این صورت آب گرم مصرفی و سیستم گرمایش نیز با اختلال مواجه خواهند شد.
پس تعمیر مشعل موتورخانه و یا سرویس های دوره ای آن اهمیت و ضرورت ویژه ای دارد. اما اگر بخش دیگ شوفاژ خراب شود و سوراخ شده یا نشتی پیدا کند باید آن را تعویض کنید. چرا که در حال حاضر امکان تعمیر این بخش وجود ندارد. یکی دیگر از خرابی های متداول پمپ موتورخانه ایجاد ترک و یا نشتی در منبع دوجداره است که این بخش هم از امکان تعمیر برخوردار نشده و قادر است آب گرم مصرفی و مورد نیاز شما را تامین کند.
در بسیاری از مواقع از منبع کویل دار به جای منبع دوجداره استفاده شده است که امکان خرابی و یا شکل گیری رسوبات در آن وجود دارد. پس این قطعات را نیز باید به صورت دوره ای سرویس نموده و یا به تعمیر آن ها دست بزنید.
کم شدن ارتفاع آب و یا مقدار آب دهی یکی دیگر از مهم ترین دلایل خرابی و یا نیاز به تعمیر پمپ موتورخانه است. در صورتی که در آب، هوا وجود داشته باشد و یا لوله های مکش از مسیری طولانی برخوردار باشند، امکان کم شدن ارتفاع آب هم وجود خواهد داشت.
از سوی دیگر با جهت گردش اشتباه پمپ و یا مسدود شدن صافی موجود در لوله کشی و بروز اشکال افت فشار در شبکه نیز امکان بروز این خرابی ها وجود دارد. پس اگر با مقدار آب دهی کم پمپ مواجه شدید باید تک تک این موارد را بررسی کرده و از عملکرد صحیح تمامی اجزا اطمینان خاطر کافی پیدا کنید.
یکی دیگر از خرابی های متداول پمپ آب موتورخانه که نیاز به تعمیر پمپ موتورخانه دارد، وجود ایراد و نقص در عملکرد کوپلینگها است. این اشکال در مواقعی به وجود میآید که اتصال انبساط اشتباه بوده و یا تنشهای وارد شده از لولهها به دهانه پمپ زیاد باشند. در صورت تراز نبودن کوپلینگ نیز این وضعیت به وجود میآید.
علاوه بر این موارد وجود عوامل خارجی مانند آلودگیهای محیطی و یا وارد شدن فشار بیش از اندازه به پمپ نیز میتواند عامل اصلی خرابی این تجهیزات و یا نیاز به تعمیر پمپ موتورخانه باشد. این امکان نیز وجود دارد که سیستم لوله کشی شما مناسب نبوده و یا برخی از مواد زائد در پروانه گیر کرده و آن را از حالت تعادل خارج ساخته باشند.
در بسیاری از موارد تاب برداشتن محور پمپ و یا وجود اشکال در یاتاقان به خرابی این اجزا منجر میگردد و یا محفظه و مخزن آب دچار نشتی میشود.
نکات نگهداری اصولی از پمپ موتورخانه
علاوه بر سرویس و یا تعمیر پمپ موتورخانه آن هم در مواقع لزوم و مناسب، باید به چند نکته دیگر هم توجه داشته باشید و از این تجهیزات به خوبی مراقبت و نگهداری کنید. برای نمونه و در مواقع غیر ضروری از دست زدن به پمپ و دیگر تجهیزات موجود در موتورخانه خودداری به عمل آورید و یا به بازدید دورهای و سرویس موتورخانه و تعمیر پمپ سیرکولاتور و... دست بزنید و این سیستمها را با دقت بالا بررسی نمایید.
سعی داشته باشید اطلاعات و مشخصات مربوط به مربوط به این سیستم ها را در محلی امن و مناسب نگهداری کنید که از مهم ترین این تجهیزات و اطلاعات میتوان به دفترچه راهنما اشاره کرد و یا نقشه تجهیزات را نام برد. از سوی دیگر حواستان باشد که اطلاعات مربوط به تعمیرات این تجهیزات را نیز در محلی امن نگهداری کنید و برای اجرای هرگونه عملیات سرویس و یا تعمیر پمپ آب موتورخانه از کارشناسان خبره و کاربلد کمک بگیرید.
حواستان باشد که بهترین و مناسب ترین راهکار برای پیشگیری از خرابی و عدم نیاز به تعمیر پمپ موتورخانه و یکی از مهم ترین نکات نگهداری اصولی از این تجهیزات، سرویس دوره ای تمامی بخش ها و اجزای مختلف موجود در موتورخانه است.
چرا که تمامی این قطعات و اجزا به یکدیگر ارتباط داشته و خرابی و یا نقص عملکرد هر کدام میتواند در شیوه کارکرد قطعات دیگر تاثیراتی را به وجود آورد و یا خرابی دیگر بخش ها باعث خرابی و نیاز به تعمیر پمپ موتورخانه گردد.
یکی از روش هایی که میتوانید برای نگهداری از این تجهیزات به کار گیرید و یا جلوی آسیب دیدگی آنها را سد کنید بررسی مشعلها به ویژه در مواقعی است که آب گرم نمیشود. در چنین شرایطی اگر مشاهده کردید که مشعلها با ایراد و نقصی مواجه شده اند فرصت را از دست نداده و بلافاصله آنها را تعویض کرده و یا تعمیر نمایید.
از سوی دیگر حتماً به هواگیری از سیستم موتورخانه در تعمیر پمپ موتورخانه دست بزنید. چرا که با هوا گرفتن این تجهیزات چرخش آب در آن ها به طور کامل متوقف شده و این احتمال وجود دارد که به خراب شدن پمپ منجر گردند.
روغن کاری پمپ شوفاژ در تعمیر پمپ موتورخانه
یکی از مهم ترین خدمات ارائه شده توسط سرویس کاران و تعمیرکاران حرفه ای پمپ موتورخانه، در تعمیر پمپ موتورخانه، روغن کاری پمپ است. همان طور که میدانید پمپ شوفاژ وظیفه به گردش در آوردن آب با سرعت بسیار بالا را در سیستم لوله کشی شوفاژ ساختمان و مدار منبع دوجداره و کویلی بر عهده دارد.
این سیستم لوله کشی شامل اجزایی از قبیل رادیاتور های شوفاژ، حوله خشک کن های حمام و دستشویی، فن کویل های زمینی و سقفی هواساز، مبدل های سرمایشی و... است. پیش از آغاز فرایند روغن کاری باید به نکات خاصی دقت داشته باشید.
برای نمونه انواع پمپ شوفاژ موتورخانه را شناخته و بدانید که این تجهیزات دو دسته اصلی خطی و زمینی دارند. پمپ های خطی به تجهیزاتی گفته میشود که بر روی خطوط لوله کشی با کمک فلانچ مخصوص و پیچ و مهره جای گرفته اند.
در حالی که پمپ های زمینی به دلیل برخورداری از سایز، قدرت و ظرفیت بالا امکان نصب و کارکرد بر روی خطوط لوله موتورخانه ها را ندارند. پس این سیستم ها را باید بر روی زمین و یا سکوی مخصوص نصب و بهره برداری نمایید.
از آنجایی که روغن کاری پمپ شوفاژ حائز اهمیت اساسی است باید توسط متخصص و سرویس کاران حرفه ای انجام شود تا مشخصات و ویژگی های این محصولات را در نظر بگیرند. یکی از مهم ترین ویژگی های پمپ های شوفاژ اصطکاک کم بوده و ویژگی دیگر آنها طول عمر بالا است.
قطعات و اجزای پمپ های شوفاژ را میتوان تعویض نموده و با قطعه نو جایگزین کرد. اگر فرایند هایی از قبیل نصب و یا تعمیرات و روغن کاری توسط سرویس کاران مجرب انجام شود اقدامی آسان بوده و به راحتی صورت میپذیرد. با روغن کاری پمپ شوفاژ از مزایای بسیار زیادی برخوردار خواهید شد که یکی از مهم ترین این مزیت ها بهبود عملکرد کل سیستم است.
با اجرای فرایند روغن کاری به کاهش اصطکاک کمک خواهید نمود که این کار هم میتواند نقش قابل توجهی در بهبود بخشی به عملکرد کلی پمپ داشته باشد. از سوی دیگر به واسطه روغن کاری به طول عمر بیشتر این سیستم ها مدد خواهید رساند.
چرا که در این شرایط امکان ساییدگی قطعات به کمترین حد و میزان خود رسیده و امکان پاره شدن قطعات متحرک هم کاهش پیدا میکند. بدین ترتیب طول عمر پمپ افزایش خواهد یافت. با اجرای دوره ای و منظم این فرایند هزینه های مربوط به تعمیر و نگهداری از این سیستم ها را نیز کاهش خواهید داد. چرا که روانکاری منظم جلوی آسیب دیدگی پمپ را گرفته و به همین ترتیب هزینه های تعمیراتی را کم میکند.
به طور کلی روغن کاری پمپ شوفاژ نقش قابل توجهی در کارایی این تجهیزات داشته و در صرفه جویی در انرژی و کاهش هزینه های عملیاتی نیز اثرگذار است. پس این عملیات را میتوان یک اقدام حیاتی به شمار آورد که باید با استفاده از روان کننده های مناسب و سیستم های روانکاری مطلوب انجام شود.
در حال حاضر به منظور روغن کاری از انواع مختلف روان کننده ها استفاده میکنند که برخی از مهم ترین آن ها عبارتند از: گریس، روغن و روان کننده های مصنوعی و... این مواد باید با توجه به نوع پمپ شوفاژ مد نظر شما و بر اساس کاربرد آن انتخاب شده و مورد استفاده قرار بگیرند.
از سوی دیگر روغن کاری در تعمیر پمپ موتورخانه را باید هر چند وقت یکبار انجام دهید و زمان مناسب برای این کار هم به نوع پمپ شوفاژ شما و سیستم روغن کاری بستگی دارد. برخی از نمونه های این پمپ ها را باید هر روز روغن کاری کنید. در حالی که بعضی دیگر امکان کار و فعالیت در چند ماه بدون روغن کاری را هم دارند.
پس برای این کار باید دستورالعمل های شرکت سازنده پمپ را در نظر گرفته و مطابق با آن پیش بروید. به طور کلی روغن کاری پمپ های شوفاژ باید با توجه به ساختار و قطعات تشکیل دهنده آن انجام شود. در بیشتر موارد روغن کاری محور و یاتاقان ها در پمپ های خطی فرایندی بسیار ساده بوده و تنها با کمک یک تکه نمد آغشته به روغن امکان انجام این کار را خواهید داشت.
هواگیری پمپ سیرکولاتور در تعمیر پمپ موتورخانه
سیستم های بسته که به آن ها سیرکوله نیز گفته میشود در هر صورت دچار هوا گرفتگی خواهند شد. پس به طور کلی هوا گرفتن سیستم بسته سرمایشی و یا گرمایشی را میتوان رویدادی اجتناب ناپذیر به شمار آورد که در هر صورت با آن مواجه خواهید شد. چرا که این نوع پمپ ها از حد پایینی برخوردار بوده و دبی بالایی هم دارند.
پس هوا میتواند بنا به هر دلیلی وارد این خط بسته شده و در طول مسیر مقاومت به وجود آورد. تحت این شرایط از رسیدن سیال حامل انرژی به مبدل حرارتی جلوگیری به عمل خواهد آمد. طی این رویداد مسیر لوله مسدود میگردد و جابجایی سیال سرد و یا گرم نیز در همان محل متوقف خواهد شد. از آنجایی که سیال متوقف و راکد شده دمای خود را نیز از دست خواهد داد.
در چنین وضعیتی فن کویل در فصل زمستان باد سرد داشته و در تابستان باد گرم میدهد. عوامل ایجاد کننده این رویداد عبارتند از : نصب پمپ سیرکولاتور در مسیر برگشت، تعادل نداشتن لوله کشی که در این شرایط طول مسیر رفت و برگشت کاملاً مجزا و متفاوت خواهد بود.
اگر فرایند نصب موتورخانه های بزرگ و راه اندازی های آنها را به دست افراد بی تجربه واگذار کنید ممکن است آنها پمپ سیرکولاتور را در مسیر برگشت قرار دهند تا به زعم خود، دمای برگشتی آب را کمتر ساخته و یا ماندگاری و طول عمر پمپ را افزایش دهند.
در حالی که این عامل یکی از مهم ترین دلایل هواگیری پمپ سیرکولاتور و موتورخانه های شوفاژ است. از سوی دیگر اگر در موتورخانه های بزرگ قطعی ناگهانی برق اتفاق بیفتد و پس از آن پمپ سیرکولاتور دوباره آغاز به کار کند دچار هوا گرفتگی خواهد شد.
نکته مهمی که باید در هنگام هواگیری پمپ سیرکولاتور در تعمیر پمپ موتورخانه به آن دقت داشته باشید انتخاب بهترین نقطه برای آغاز این عملیات است. بسیاری از صاحب نظران بر این آب باورند که هواگیری در سیستم های سیرکولاتور باید از انتهای خط شروع شود و از سوی دیگر برای هواگیری باید حتماً پمپ سیرکولاتور را روشن نمایید.
با این حال حواستان باشد که برای هواگیری موتورخانه های بزرگ باید حتماً در ابتدا مدار از حالت بسته به حالت باز تغییر کند. افرادی که تمایل به هواگیری پمپ سیرکولاتور داشته و یا میخواهند به تعمیر پمپ موتورخانه دست بزنند باید اجزای تشکیل دهنده این سیستم ها را نیز به خوبی بشناسند و بدانند که یک پمپ سیرکولاتور از اجزایی از قبیل الکتروموتور، شافت، یاتاقان، سیل مکانیکی، کوپلینگ، محفظه روغن و پروانه به وجود آمده است.
از سوی دیگر پیش از آغاز به تعمیر پمپ موتورخانه نوع سیرکولاتور و یا هواگیری آن باید نحوه عملکرد صحیح این اجزا را بدانید. برای نمونه یکی از مهم ترین اجزای این سیستم ها الکتروموتور است که از نوع آسنکرون قفس سنجابی بوده و سیم پیچی آن هم در قدرت های کم به صورت تک فاز و در قدرت های زیاد به صورت سه فاز بسته میشود.
شافت در یک پمپ سیرکولاتور وظیفه دارد حرکات دورانی را به پروانه پمپ انتقال دهد. این بخش باید این کار را با دقت بالا و بدون لنگی محور به سرانجام برساند. پس بر روی محور سطوح یاتاقانی بزرگی به چشم میخورند تا دوران به شکلی دقیق و صحیح اتفاق افتاده و در آن لنگی صورت نگیرد.
یکی دیگر از اجزای موجود در این ساختار سیل مکانیکی است و سلامت و عملکرد صحیح آن موجب میشود تا از نشتی آب جلوگیری به عمل آید و هزینه های تعمیر پمپ سیرکولاتور کاهش پیدا کند. در حالت معمول قطعه ای که در این ساختار آسیب های زیادی را تجربه میکند قطعه سیل مکانیکی است. پس بررسی های دورهای و توجه به شرایط مناسب و اصول نگهداری آن ضرورت و اهمیت اساسی دارد.
یکی دیگر از قطعات موجود در ساختار پمپ های سیرکولاتور که باید در فرایند هواگیری و یا تعمیرات به آن دقت داشته باشید کوپلینگ است. اگر این قطعه عملکرد صحیحی داشته باشد سر و صدای پمپ نیز کاهش پیدا خواهد کرد و از سوی دیگر فرایند انتقال قدرت به طرز صحیحی صورت خواهد پذیرفت و به دنبال آن هم نیاز به تعمیر پمپ موتورخانه کمتر خواهد شد.
پروانه قطعه مهم دیگر تشکیل دهنده سیستم پمپ های سیرکولاتور است. این قطعه به صورت مداوم با سیال گردش کننده در ارتباط قرار گرفته و لذا میزان خرابی ها و آسیب های آن بیش از سایر قطعات است. اگر به طور منظم و مرتب جرم ها و مواد زائد موجود بر پروانه پاکسازی و تمیز نشوند در عملکرد پمپ اختلالاتی به وجود خواهد آمد و یا به ایجاد وضعیت گیرپاژ منجر خواهد شد که آسیب های جدی به کل سیستم وارد خواهد نمود.